Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

print Drukuj
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.0

14 ocen

Pierogi z kapustą i grzybami to nuda w kuchni? Niekoniecznie. Spróbuj przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką, a zmienisz zdanie. Pierogi z kwaskowatą kapustą i grzybami z dodatkiem słodkawej suszonej śliwki to przebój w mojej kuchni!

składniki

Ciasto:

  • mąka - 1 kg
  • bardzo gorąca woda - 500 ml
  • żółtka jajka - 3
  • stopione masło - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka

Farsz:

  • kapusta kiszona - 1 kg
  • suszone grzyby - 50 g
  • suszone śliwki - 8 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 2 łyżki
  • pieprz (do smaku)
  • sól
  • majeranek - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • liście laurowe - 2
  • ziela angielskie
sposób przygotowania

A oto mój sekretny przepis na pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką:

  1. Grzyby moczę na noc, rano gotuję je do miękkości, odciskam i drobno kroję.
  2. Kapustę przepłukuję, kroję drobno i zalewam wodą.
  3. Dodaję suszone śliwki, liść i ziele i gotuję to do miękkości.
  4. Odcedzam, odciskam i wyjmuję ziele i liść, a dodaję pokrojone grzyby.
  5. Na oleju przyrumieniam pokrojoną w kostkę cebulę, a pod koniec duszenia dodaję  łyżeczkę cukru i przesmażam.
  6. Dodaję to do kapusty z grzybami i śliwką.
  7. Farsz przyprawiam na pieprzem, solą, majerankiem i odstawiam na około godzinę do przegryzienia.
  8. Wszystkie składniki ciasta zagniatam i dzielę ciasto na porcje, które wałkuję  bardzo cienko.
  9. Dużą szklanką wykrawam koła, nakładam do nich farszu i zlepiam brzegi.
  10. W dużym garnku z wodą z solą i łyżką oleju gotuję pierogi do miękkości.

 


Najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką podsmażone na maśle na rumiano z każdej strony. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!