Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

print Drukuj
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.3

25 ocen

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!

składniki

 Farsz

  • kapusta kwaszona - ok 1 kg
  • grzyby suszone - 15 dag
  • cebula - 3 szt.
  • masło - 1 kostka (250 dag)
  • pieprz
  • sól

 Ciasto

  • mąka - 1 kg
  • jajko - 1 szt.
  • ciepła woda - 1-2 szklanki

 

 

 

sposób przygotowania

A oto przepis na pierogi z kapustą i grzybami z przepisu mojej babci.

  1. Moczone przez noc grzyby, obgotowujemy przez ok. 5-10 minut w wodzie (w której się moczyły).
  2. Odcedzamy je i odciskamy na sitku.
  3. Wywarem z grzybów zalewamy kapustę i gotujemy ją aż będzie miękka.
  4. Odcedzamy i studzimy. 
  5. Rozpuszczamy ½ kostki masła i rzucamy na nie 2 posiekane cebule i dusimy je nie dopuszczając na zarumienia. 
  6. Ostatnią posiekaną cebulę przyrumieniamy na łyżce masła na rumiano. Tym polejemy na koniec nasze danie! 
  7. W maszynce do mięsa mielimy odciśnięte grzyby i cebulę i dodajemy do tego kapustę o pozostałe masło.  
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi

  1. Wyrabiamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody, aż do uzyskania jego elastyczności.
  2. Rozwałkowujemy dobrze ciasto i wycinamy szklanką lub filiżanką kółka.
  3. Do wyciętego kółka nakładamy farsz i sklejamy pieroga.  
  4. Pierogi rzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez chwilę i wyjmujemy łyżką cedzakową, żeby się nie rozgotowały.   
  5. Odsączone pierogi z kapustą i grzybami  wyjmujemy na półmisek. 

Posypujemy je zarumienioną na oleju cebulkę i pierogi z kapustą i grzybami są gotowe!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!