Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

print Drukuj
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.4

24 ocen

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!

składniki

 Farsz

  • kapusta kwaszona - ok 1 kg
  • grzyby suszone - 15 dag
  • cebula - 3 szt.
  • masło - 1 kostka (250 dag)
  • pieprz
  • sól

 Ciasto

  • mąka - 1 kg
  • jajko - 1 szt.
  • ciepła woda - 1-2 szklanki

 

 

 

sposób przygotowania

A oto przepis na pierogi z kapustą i grzybami z przepisu mojej babci.

  1. Moczone przez noc grzyby, obgotowujemy przez ok. 5-10 minut w wodzie (w której się moczyły).
  2. Odcedzamy je i odciskamy na sitku.
  3. Wywarem z grzybów zalewamy kapustę i gotujemy ją aż będzie miękka.
  4. Odcedzamy i studzimy. 
  5. Rozpuszczamy ½ kostki masła i rzucamy na nie 2 posiekane cebule i dusimy je nie dopuszczając na zarumienia. 
  6. Ostatnią posiekaną cebulę przyrumieniamy na łyżce masła na rumiano. Tym polejemy na koniec nasze danie! 
  7. W maszynce do mięsa mielimy odciśnięte grzyby i cebulę i dodajemy do tego kapustę o pozostałe masło.  
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi

  1. Wyrabiamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody, aż do uzyskania jego elastyczności.
  2. Rozwałkowujemy dobrze ciasto i wycinamy szklanką lub filiżanką kółka.
  3. Do wyciętego kółka nakładamy farsz i sklejamy pieroga.  
  4. Pierogi rzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez chwilę i wyjmujemy łyżką cedzakową, żeby się nie rozgotowały.   
  5. Odsączone pierogi z kapustą i grzybami  wyjmujemy na półmisek. 

Posypujemy je zarumienioną na oleju cebulkę i pierogi z kapustą i grzybami są gotowe!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!