Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 80

Dla osób na "diecie" okres świąt jest przeważnie sporym wyzwaniem - zazwyczaj muszą się obejść smakiem na widok ulubionych tradycyjnych dań takich jak pierogi z kapustą i grzybami.... Nie tym razem, ponieważ tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami można również przygotować w wersji bezglutenowej! Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami są bardzo smaczne i na pewno innym członkom rodzinnej wieczerzy nie wyrządzą szkody :)

Składniki:

  • Miks bezglutenowy (dostępny w sklepie) 500 g
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Grzyby suszone 40 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól morska i pieprz

Sposób przygotowania:

Oto przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami:

  1. Grzyby opłukać, przełożyć do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą - odstawić na noc do namoczenia
  2. Po namoczeniu, grzyby zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły
  3. Dodać liście laurowe i gotować do miękkości - ok. 1 godzinę
  4. Ugotowane grzyby odcedzić, następnie drobno posiekać
  5. Kapustę ugotować do miękkości - wcześniej dokładnie odcisnąć, a sok wypić (jest bardzo zdrowy)
  6. Po ugotowaniu dokładnie odcisnąć i posiekać
  7. Cebulkę posikać w kosteczkę - zeszklić na odrobinie oliwy (na wolnym oniu)
  8. Kapustę, grzyby i cebulę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem
  9. Następnie przygotować ciasto na pierogi (zachowując zasady przygotowania dań bezglutenowych):
  10. Przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać
  11. W mące zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać wrzątek, zagarniając mąkę do środka
  12. Wyrabiać ciasto rękami, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby podlać odrobiną wody
  13. W garnku zagotować wodę
  14. Ciasto podzielić na kilka części; następnie rozwałkować na grubość ok. 2–3 mm podsypując niewielką ilością mąki
  15. Wycinać kółka, nałożyć na środek farsz i następnie zlepić brzegi pierogów
  16. Gotować w osolonym wrzątku mniej więcej 2 minuty od wypłynięcia

Bezglutenowe pierogi gotowe :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy