Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

print Drukuj
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 80
Ocena:
4.2

10 ocen

Dla osób na "diecie" okres świąt jest przeważnie sporym wyzwaniem - zazwyczaj muszą się obejść smakiem na widok ulubionych tradycyjnych dań takich jak pierogi z kapustą i grzybami.... Nie tym razem, ponieważ tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami można również przygotować w wersji bezglutenowej! Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami są bardzo smaczne i na pewno innym członkom rodzinnej wieczerzy nie wyrządzą szkody :)

składniki
  • Miks bezglutenowy (dostępny w sklepie) 500 g
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Grzyby suszone 40 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól morska i pieprz
sposób przygotowania

Oto przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami:

  1. Grzyby opłukać, przełożyć do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą - odstawić na noc do namoczenia
  2. Po namoczeniu, grzyby zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły
  3. Dodać liście laurowe i gotować do miękkości - ok. 1 godzinę
  4. Ugotowane grzyby odcedzić, następnie drobno posiekać
  5. Kapustę ugotować do miękkości - wcześniej dokładnie odcisnąć, a sok wypić (jest bardzo zdrowy)
  6. Po ugotowaniu dokładnie odcisnąć i posiekać
  7. Cebulkę posikać w kosteczkę - zeszklić na odrobinie oliwy (na wolnym oniu)
  8. Kapustę, grzyby i cebulę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem
  9. Następnie przygotować ciasto na pierogi (zachowując zasady przygotowania dań bezglutenowych):
  10. Przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać
  11. W mące zrobić wgłębienie i stopniowo dodawać wrzątek, zagarniając mąkę do środka
  12. Wyrabiać ciasto rękami, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby podlać odrobiną wody
  13. W garnku zagotować wodę
  14. Ciasto podzielić na kilka części; następnie rozwałkować na grubość ok. 2–3 mm podsypując niewielką ilością mąki
  15. Wycinać kółka, nałożyć na środek farsz i następnie zlepić brzegi pierogów
  16. Gotować w osolonym wrzątku mniej więcej 2 minuty od wypłynięcia

Bezglutenowe pierogi gotowe :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!