Pierogi z kapustą i grzybami
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Dla osób na "diecie" okres świąt jest przeważnie sporym wyzwaniem - zazwyczaj muszą się obejść smakiem na widok ulubionych tradycyjnych dań takich jak pierogi z kapustą i grzybami.... Nie tym razem, ponieważ tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami można również przygotować w wersji bezglutenowej! Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami są bardzo smaczne i na pewno innym członkom rodzinnej wieczerzy nie wyrządzą szkody :)
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką
Pierogi z kapustą i grzybami to nuda w kuchni? Niekoniecznie. Spróbuj przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami i suszoną śliwką, a zmienisz zdanie. Pierogi z kwaskowatą kapustą i grzybami z dodatkiem słodkawej suszonej śliwki to przebój w mojej kuchni!
Pierogi z kapusta i grzybami z patelni
Pierogi z kapustą i grzybami mają swoich zwolenników, do których ja zdecydowanie należę. Dzisiaj proponuję pierogi z kapustą i grzybami z patelni. Moje pierogi smażone na głębokim tłuszczu są bardzo smaczne.
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Młoda kapusta
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.
Chleb razowy
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Dodatkowo chleb razowy z ziarnami jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących. Polecam!
Kutia
Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Boczek pieczony
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Paluszki rybne
Jeśli szukacie niewielkiego dania, które można podać najmłodszym, to polecam orzechowe paluszki rybne. Miękki środek, a na zewnątrz chrupiąca warstwa orzechów - niebo w gębie! Zamiast w orzechach paluszki rybne można oczywiście klasycznie panierować w tartej bułce, ale w wersji orzechowej, paluszki rybne naprawdę świetnie smakują.
Sałatka z makaronem ryżowym
Bardzo lubię sałatki a oto jedna z nich, sałatka z makaronem ryżowym. Makaron łezki połączony z zielonym ogórkiem i koperkiem nadaje tej sałatce dużo lekkości i świeżości:)
Ryba
Danie rybne szybkie i zdrowe.
Rolada serowa
Rolada serowa to mocno serowa, bardzo smaczna propozycja zarówno dania obiadowego jak i zimnej przekąski. Idealnie komponuje się z intensywnym, ostrym smakiem pora.
Żeberka
Pieczone żeberka to prawdziwe pyszności na obiad! Polecam przepis na żeberka w moim wykonaniu. Każdemu zasmakują takie pieczone żeberka :)
Mumie z mięsem
Nie ma to jak obiad z pomysłem! Polecam gorąco taką formę mięsa z surówką!
Łazanki
Łazanki z kapustą - danie obiadowe, którego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto bo pyszne. Polecam przepis na łazanki!
Sałatka z jajkami
Bardzo lubię takie sałatki ,których wykonanie bardzo proste i szybkie. Idealna na śniadanie lub kolację, pysznie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem i kubkiem gorącej herbaty. Polecam tę pyszną sałatkę.
Lasagne
lasagne z dodatkiem mięsa mielonego i świeżej bazylii
pstrąg pieczony
Przepis na rybę, idealny obiad na piątek. Oto pyszny pstrąg pieczony w folii. Szybko i smacznie, a ryba jest zdrowa, więc warto ją jeść :)
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)