Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pasztet z królika

print Drukuj
Pasztet z królika

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.5

7 ocen

Pasztet z królika to prawdziwy przysmak. Odpowiednio przyprawiony pasztet z królika ma charakterystyczny, nieco ostrzejszy smak, który wyraźnie się odróżnia od wędlin, które często smakują podobnie.  Oprócz walorów smakowych, pasztet z królika ma również doskonałe wartości odżywcze. Gorąco polecam przepis na pasztet z królika!

składniki
  • przód i podroby z królika
  • boczek lub podgardle wieprzowe - 30 dag
  • suszone prawdziwki - 2-3
  • cebula - 7 dag
  • liście laurowe - 2
  • pieprz - 5-7 ziaren
  • wątroba wieprzowa - 20 dag
  • olej - 2 łyżki
  • jajka - 3
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • tarta bułka (lub  cała bułka)
sposób przygotowania

A oto przepis na pasztet z królika:

  • Wkładamy do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle.
  • Dodajemy grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze przez chwilkę.
  • Studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości.
  • W wywarze moczymy bułki i odciskamy je.
  • Mięso, boczek, wątróbkę i bułki przepuszczamy(co najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przyprawiamy do smaku, dodajemy olej i jajka.
  • Wyrabiamy masę, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  • Pieczemy godzinę w temp. 180°C.
  • Upieczony pasztet zalewamy wytopionym tłuszczem, studzimy i wstawiamy do lodówki.

Pasztet z królika jest od dawna znany w kuchni polskiej, ale przysmakiem tym zachwycają się również we Francji. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!