Pasztet z królika

Pasztet z królika

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Pasztet z królika to prawdziwy przysmak. Odpowiednio przyprawiony pasztet z królika ma charakterystyczny, nieco ostrzejszy smak, który wyraźnie się odróżnia od wędlin, które często smakują podobnie.  Oprócz walorów smakowych, pasztet z królika ma również doskonałe wartości odżywcze. Gorąco polecam przepis na pasztet z królika!

Składniki:

  • przód i podroby z królika
  • boczek lub podgardle wieprzowe - 30 dag
  • suszone prawdziwki - 2-3
  • cebula - 7 dag
  • liście laurowe - 2
  • pieprz - 5-7 ziaren
  • wątroba wieprzowa - 20 dag
  • olej - 2 łyżki
  • jajka - 3
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • tarta bułka (lub  cała bułka)

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pasztet z królika:

  • Wkładamy do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle.
  • Dodajemy grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze przez chwilkę.
  • Studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości.
  • W wywarze moczymy bułki i odciskamy je.
  • Mięso, boczek, wątróbkę i bułki przepuszczamy(co najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przyprawiamy do smaku, dodajemy olej i jajka.
  • Wyrabiamy masę, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  • Pieczemy godzinę w temp. 180°C.
  • Upieczony pasztet zalewamy wytopionym tłuszczem, studzimy i wstawiamy do lodówki.

Pasztet z królika jest od dawna znany w kuchni polskiej, ale przysmakiem tym zachwycają się również we Francji. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy