Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

print Drukuj
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.

składniki

Masa na pasztet:

2 jajka

15 dag kaszy jaglanej

2 średnie cebule

1 pietruszka

3 marchewki

1 mały seler

3 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz biały mielony do smaku

sól do smaku

 

Dodatkowe składniki:

odrobina oleju

1 łyżka bułki tartej

foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki

sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na gęstym sicie. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę dokładnie wystudzić.

2. Warzywa należy obrać i umyć, następnie dać do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Ugotowane warzywa dobrze wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Wystudzone warzywa i kaszę przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.

4. Foremki za pomocą pędzelka posmarować olejem i oprószyć bułką tartą.

5. Następnie do przygotowanych foremek nałożyć masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet ułożyć na blaszce do pieczenia.

6. Pasztet piec około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet wystudzić i podawać.

7. Smacznego.

 

Moja rada:

Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.

Tagi: Warzywa, Kasza
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!