Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.

Składniki:

Masa na pasztet:

2 jajka

15 dag kaszy jaglanej

2 średnie cebule

1 pietruszka

3 marchewki

1 mały seler

3 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz biały mielony do smaku

sól do smaku

 

Dodatkowe składniki:

odrobina oleju

1 łyżka bułki tartej

foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na gęstym sicie. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę dokładnie wystudzić.

2. Warzywa należy obrać i umyć, następnie dać do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Ugotowane warzywa dobrze wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Wystudzone warzywa i kaszę przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.

4. Foremki za pomocą pędzelka posmarować olejem i oprószyć bułką tartą.

5. Następnie do przygotowanych foremek nałożyć masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet ułożyć na blaszce do pieczenia.

6. Pasztet piec około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet wystudzić i podawać.

7. Smacznego.

 

Moja rada:

Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy