Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.
Masa na pasztet:
2 jajka
15 dag kaszy jaglanej
2 średnie cebule
1 pietruszka
3 marchewki
1 mały seler
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz biały mielony do smaku
sól do smaku
Dodatkowe składniki:
odrobina oleju
1 łyżka bułki tartej
foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki
1. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na gęstym sicie. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę dokładnie wystudzić.
2. Warzywa należy obrać i umyć, następnie dać do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Ugotowane warzywa dobrze wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Wystudzone warzywa i kaszę przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
4. Foremki za pomocą pędzelka posmarować olejem i oprószyć bułką tartą.
5. Następnie do przygotowanych foremek nałożyć masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet ułożyć na blaszce do pieczenia.
6. Pasztet piec około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet wystudzić i podawać.
7. Smacznego.
Moja rada:
Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.
Pasztet z ciecierzycy i warzyw
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu