Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

print Drukuj
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.

składniki

Masa na pasztet:

2 jajka

15 dag kaszy jaglanej

2 średnie cebule

1 pietruszka

3 marchewki

1 mały seler

3 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz biały mielony do smaku

sól do smaku

 

Dodatkowe składniki:

odrobina oleju

1 łyżka bułki tartej

foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki

sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na gęstym sicie. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę dokładnie wystudzić.

2. Warzywa należy obrać i umyć, następnie dać do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Ugotowane warzywa dobrze wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Wystudzone warzywa i kaszę przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.

4. Foremki za pomocą pędzelka posmarować olejem i oprószyć bułką tartą.

5. Następnie do przygotowanych foremek nałożyć masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet ułożyć na blaszce do pieczenia.

6. Pasztet piec około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet wystudzić i podawać.

7. Smacznego.

 

Moja rada:

Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.

Tagi: Warzywa, Kasza
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!