Sos beszamelowy - dodatek do różnego rodzaju zapiekanek lub gotowanych warzyw. Z dodatkiem gałki muszkatołowej. Sos beszamelowy może zastapić żółty ser (choć niekoniecznie). Nadaje wyrazu każdej pieczonej potrawie. Polecam serdecznie przepis na sos beszamelowy!
Beszamel - Sos beszamelowy to sos z długą historią. Nazwa pochodzi od nazwiska rzekomego wynalazcy Louisa de Béchameil, który wymyślił sos beszamelowy na dworze Ludwika XIV. A dziś możemy w każdej kuchni rozkoszować się smakiem pysznego sosu, jakim jest sos beszamelowy. Przepis na sos beszamelowy jest banalny, więc do dzieła! Beszamel czeka! Oto jak zrobić beszamel :)
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Pyszna sałatka z tuńczykiem. Łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko połączyć składniki z puszki i w kilka minut otrzymujemy danie, które niejednego zachwyci. Sałatka z tuńczykiem wyśmienicie smakuje z pieczywem razowym.
Jak ugotować bób? Zadawałem sobie to pytanie zawsze, jak tylko zaczynał się sezon na bób. Aż pewnego razu nie wytrzymałem i wypróbowałem przepis na bób. I od tej pory już dokładnie wiem, jak ugotować bób i zajadać się nim w letnie dni. Polecam sprawdzony przepis na bób.
Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.
Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna po sycylijsku doskonale się sprawdzi na zimowe obiady. Smaki różnych ryb i owoców morza nadają zupie rybnej po sycylijsku głębokiego, złożonego smaku. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa rybna po sycylijsku jest wyśmienita.
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa z ziemniaków smażona na tłuszczu - tyle opis placków ziemniaczanych :) Jednak to mało, bo placki ziemniaczane to przede wszystkim smak i prostota. Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę banalny, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Dla mnie placki ziemniaczane to super danie, a oto mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.
Krem kalafiorowy to bardzo ciekawe połączenie ostrego chrzanu i łagodnego w smaku kalafiora. Chrzan i kalafior wspólnie tworzą naprawdę pyszna kompozycję smaków. Kremkalafiorowy znakomicie nadaje się do podania zarówno na elegancki jak i codzienny obiad, a w letnie dni krem kalafiorowy równie świetnie sprawdzi się jako chłodnik. Coś pysznego!
Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.
Jaglany koktajl z czarną porzeczką to doskonały posiłek na drugie śniadanie - zwłaszcza jeżeli masz dość jogurtów i serków wiejskich. Jaglany koktajl z czarną porzeczką można zapakować w pojemniczek, schować i wyjąć gdy.... atakuje nas popularny mały głód! Jaglany koktajl z czarną porzeczką zasyci, doda energii i podniesie koncentracje. Niestety jedyne czego nie zrobi to sie sam nie przygotuje - zatem do kuchni i gotować kaszę! ;)
Sałatka caprese to włoska przystawka, która szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Sałatka caprese z mozarellą mini jest równie pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje delikatnym smakiem. Moja wersja sałatki caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam :)
Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis na tatar ze śledzia po węgiersku - na ostro, z dodatkiem ostrej papryki, musztardy rosyjskiej i imbiru; czasem warto poeksmerymentować! Tatar ze śledzia po węgiersku to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego przysmaku. Polecam :)
Bardzo smaczny pomysł na obiad. Smaczny, szybki i ciekawy w smaku. Dodatek brzoskwiń i soku brzoskwiniowego ubogaca i uszlachetnia to danie, kto spróbuje na pewno nie raz do niego wróci!
Sprawdzony przepis na krem z warzyw. Delikatna, pyszna kremowa zupa z warzyw z dodatkiem zielonego brokuła na kostkach rosołowych. Do serwowania ze śmietaną oraz grzankami.
Takie pierogi to miła odmiana od znanych każdemu ruskich, z miesem czy z kapustą. Są dość wyraziste smaku. Dodam też, że farszu nie musimy solić, ponieważ użyty ser feta jest dość słony. Z tego przepisu powinno nam wyjść około 40 pysznych pierogów. Przyprawę Tikka Masala można zastąpić ewentulanie inną posującą do szpinaku.
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!