Pieczony pasztet z królika


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 16
Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiony pasztet- i to jeszcze z prawdziwego, wiejskiego królika!
Składniki:
5 l wody
4 liście laurowe
8 kuleczek zielaangielskiego
2 marchewki
1 łyżka vegety
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 królik średniej wielkości (ok.1,5 kg mięsa)
1 kg boczku
6 jajek
1/2 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżka papryki słodkiej
szczypta paprykiostrej
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka kminku
Sposób przygotowania:
Do wrzątku dodajemy poporcjowane mięso (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, vegetę, marchewki, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 5 razy.Nastepnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką.
Wyrabiamy pasztet dłonią. Około 1 szklanki zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy gałkę muszkatałową, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione.
Przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy kminkiem, gdzieniegdzie nakładamy cienkie pasterki smalcu, posypujemy szczyptą papryki słodkiej. Piec ok 70-90 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w kuchni, później radziłabym dać do zimnego miejsca na dobę. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży dobę lub przynajmniej noc w zimnym miejscu to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki.
# Tagi:
Autor: AsiaK
Polecamy również

Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw.
Warto przygotować taki pasztet, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Polecam przepis.
Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to świetna alternatywa dla wędliny kupowanej w sklepie. Kanapki z pasztetem drobiowym sprawdzą się zar&...
Pasztet z ciecierzycy i warzyw
Taki pasztet jest bardzo smaczny, bo pasztet nie musi być przecież z mięsa. Polecam spróbować.
Pasztet z wątróbki drobiowej
Uwielbiam pasztety ale tylko domowe. Dziś proponuje Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką. To moje popiso...
Pasztet z królika
Pasztet z królika to prawdziwy przysmak. Odpowiednio przyprawiony pasztet z królika ma charakterystyczny,...Zobacz więcej przepisów na:
Pasztet

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.