Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pieczony pasztet z królika

print Drukuj
Pieczony pasztet z królika

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiony pasztet- i to jeszcze z prawdziwego, wiejskiego królika!
składniki
5 l wody 4 liście laurowe 8 kuleczek zielaangielskiego 2 marchewki 1 łyżka vegety 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 królik średniej wielkości (ok.1,5 kg mięsa) 1 kg boczku 6 jajek 1/2 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka papryki słodkiej szczypta paprykiostrej 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminku
sposób przygotowania
Do wrzątku dodajemy poporcjowane mięso (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, vegetę, marchewki, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 5 razy.Nastepnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką. Wyrabiamy pasztet dłonią. Około 1 szklanki zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy gałkę muszkatałową, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione. Przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy kminkiem, gdzieniegdzie nakładamy cienkie pasterki smalcu, posypujemy szczyptą papryki słodkiej. Piec ok 70-90 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w kuchni, później radziłabym dać do zimnego miejsca na dobę. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży dobę lub przynajmniej noc w zimnym miejscu to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki.
Tagi: marchewki
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!