Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Pieczony pasztet z królika

print Drukuj
Pieczony pasztet z królika

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiony pasztet- i to jeszcze z prawdziwego, wiejskiego królika!
składniki
5 l wody 4 liście laurowe 8 kuleczek zielaangielskiego 2 marchewki 1 łyżka vegety 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 królik średniej wielkości (ok.1,5 kg mięsa) 1 kg boczku 6 jajek 1/2 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka papryki słodkiej szczypta paprykiostrej 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminku
sposób przygotowania
Do wrzątku dodajemy poporcjowane mięso (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, vegetę, marchewki, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 5 razy.Nastepnie do zmielonego mięsa dodajemy jajka, 2 szczypty pieprzu, soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką. Wyrabiamy pasztet dłonią. Około 1 szklanki zalewy z gotującego się mięsa dodajemy do naszej miski z wyrabianym mięsem. Dodajemy gałkę muszkatałową, paprykę słodką i ostrą. Można delikatnie popróbować czy mięso jest dobrze przyprawione. Przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem przypomina troszkę sernika- można ją nawet przelać do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy kminkiem, gdzieniegdzie nakładamy cienkie pasterki smalcu, posypujemy szczyptą papryki słodkiej. Piec ok 70-90 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w kuchni, później radziłabym dać do zimnego miejsca na dobę. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki, natomiast gdy przeleży dobę lub przynajmniej noc w zimnym miejscu to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki.
Tagi: marchewki
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!