Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Świąteczny pasztet z królika

print Drukuj
Świąteczny pasztet z królika

Młyn w Trudnej

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

20 ocen

Nie ma to jak pasztet, szczególnie na Święta. A jak pasztet to z królika. Mięso królicze jest pyszne i zdrowe, więc nie ma na co czekać, tylko pieczemy pasztet z królika na Święta. 

składniki
  • około 1kg mięsa z królika (kupiłem na tacce w supermarkecie - był tam korpus i uda chyba)
  • około 1/2 kg podgardla wieprzowego lub surowego boczku 
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół dużego selera
  • 2 średnie/duże cebule
  • 2 kajzerki
  • 5 dużych jajek
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, inne zioła wedle uznania)
  • 1/3 kostki masła
sposób przygotowania

Pasztet z królika w kilku krokach:

  1. Mięso z królika i wieprzowinę gotujemy z warzywami i łyżeczką soli aż będą całkiem miękkie (około godziny, półtorej).
  2. Gdy mięso i warzywa się gotują, cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na maśle (ja do momentu aż zaczęła się rumienić), a kajzerki moczymy w wodzie i potem dokładnie odciskamy.
  3. Wszystko to potem mielimy w maszynce przez sito z drobnymi okami. Uwaga: królik ma skubany dużo drobnych kostek, więc trzeba dokładnie obierać z niego mięso.
  4. Masę w dużej misie dokładnie mieszamy z jajami i przyprawami (półtorej łyżeczki soli, łyżka majeranku, zaś pieprzu i innych ziół wedle własnego smaku). Potem wykładamy masę do brytfanny wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy pasztet około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni (ja w piekarniku elektrycznym z włączonymi górnymi i dolnymi grzałkami). Gdyby pasztet zbyt szybko zaczął się mocno rumienić z wierzchu, to można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Bulion po gotowanym mięsie można wykorzystać do kapuśniaku lub innego dania.

Pyszny świąteczny pasztet z królika gotowy.
Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!