Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Świąteczny pasztet z królika

print Drukuj
Świąteczny pasztet z królika

Młyn w Trudnej

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

20 ocen

Nie ma to jak pasztet, szczególnie na Święta. A jak pasztet to z królika. Mięso królicze jest pyszne i zdrowe, więc nie ma na co czekać, tylko pieczemy pasztet z królika na Święta. 

składniki
  • około 1kg mięsa z królika (kupiłem na tacce w supermarkecie - był tam korpus i uda chyba)
  • około 1/2 kg podgardla wieprzowego lub surowego boczku 
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół dużego selera
  • 2 średnie/duże cebule
  • 2 kajzerki
  • 5 dużych jajek
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, inne zioła wedle uznania)
  • 1/3 kostki masła
sposób przygotowania

Pasztet z królika w kilku krokach:

  1. Mięso z królika i wieprzowinę gotujemy z warzywami i łyżeczką soli aż będą całkiem miękkie (około godziny, półtorej).
  2. Gdy mięso i warzywa się gotują, cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na maśle (ja do momentu aż zaczęła się rumienić), a kajzerki moczymy w wodzie i potem dokładnie odciskamy.
  3. Wszystko to potem mielimy w maszynce przez sito z drobnymi okami. Uwaga: królik ma skubany dużo drobnych kostek, więc trzeba dokładnie obierać z niego mięso.
  4. Masę w dużej misie dokładnie mieszamy z jajami i przyprawami (półtorej łyżeczki soli, łyżka majeranku, zaś pieprzu i innych ziół wedle własnego smaku). Potem wykładamy masę do brytfanny wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy pasztet około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni (ja w piekarniku elektrycznym z włączonymi górnymi i dolnymi grzałkami). Gdyby pasztet zbyt szybko zaczął się mocno rumienić z wierzchu, to można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Bulion po gotowanym mięsie można wykorzystać do kapuśniaku lub innego dania.

Pyszny świąteczny pasztet z królika gotowy.
Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!