Polecamy dzisiaj:

Zupa z dyni - smakowity krem

Świąteczny pasztet z królika

print Drukuj
Świąteczny pasztet z królika

Młyn w Trudnej

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

20 ocen

Nie ma to jak pasztet, szczególnie na Święta. A jak pasztet to z królika. Mięso królicze jest pyszne i zdrowe, więc nie ma na co czekać, tylko pieczemy pasztet z królika na Święta. 

składniki
  • około 1kg mięsa z królika (kupiłem na tacce w supermarkecie - był tam korpus i uda chyba)
  • około 1/2 kg podgardla wieprzowego lub surowego boczku 
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół dużego selera
  • 2 średnie/duże cebule
  • 2 kajzerki
  • 5 dużych jajek
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, inne zioła wedle uznania)
  • 1/3 kostki masła
sposób przygotowania

Pasztet z królika w kilku krokach:

  1. Mięso z królika i wieprzowinę gotujemy z warzywami i łyżeczką soli aż będą całkiem miękkie (około godziny, półtorej).
  2. Gdy mięso i warzywa się gotują, cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na maśle (ja do momentu aż zaczęła się rumienić), a kajzerki moczymy w wodzie i potem dokładnie odciskamy.
  3. Wszystko to potem mielimy w maszynce przez sito z drobnymi okami. Uwaga: królik ma skubany dużo drobnych kostek, więc trzeba dokładnie obierać z niego mięso.
  4. Masę w dużej misie dokładnie mieszamy z jajami i przyprawami (półtorej łyżeczki soli, łyżka majeranku, zaś pieprzu i innych ziół wedle własnego smaku). Potem wykładamy masę do brytfanny wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy pasztet około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni (ja w piekarniku elektrycznym z włączonymi górnymi i dolnymi grzałkami). Gdyby pasztet zbyt szybko zaczął się mocno rumienić z wierzchu, to można posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Bulion po gotowanym mięsie można wykorzystać do kapuśniaku lub innego dania.

Pyszny świąteczny pasztet z królika gotowy.
Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!