Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Pasztet z ciecierzycy i warzyw

print Drukuj
Pasztet z ciecierzycy i warzyw

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.0

1 ocena

Taki pasztet jest bardzo smaczny, bo pasztet nie musi być przecież z mięsa. Polecam spróbować.
składniki
Składniki na pasztet: 2 marchewki 2 pietruszki 25 dag ciecierzycy 1 niewielka cebula kawałek selera ( około 20 dag ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka sól do smaku pieprz biały mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki Dodatkowe składniki: 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżka bułki tartej
sposób przygotowania
Wykonanie pasztetu: 1. Najpierw ciecierzycę zalewam zimną wodą i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzam. 2. Warzywa obieram i myję, następnie razem z ciecierzycą gotuję do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzam i studzę. 3. Ugotowane warzywa razem z ciecierzycą blenduję blenderem lub mielę w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy. 4. Następnie do masy wbijam jajka, dodaję olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszam i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. 5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smaruję olejem i oprószam bułką tartą. Następnie przekładam masę na pasztet lekko ją ubijając. 6. Następnie pasztet piekę około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzę, kroję w plasterki, podaję i życzę smacznego.
Tagi: Warzywa
Autor:
Ocena:
3.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!