Taki pasztet jest bardzo smaczny, bo pasztet nie musi być przecież z mięsa. Polecam spróbować.
Składniki na pasztet:
2 marchewki
2 pietruszki
25 dag ciecierzycy
1 niewielka cebula
kawałek selera ( około 20 dag )
2 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Dodatkowe składniki:
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie pasztetu:
1. Najpierw ciecierzycę zalewam zimną wodą i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzam.
2. Warzywa obieram i myję, następnie razem z ciecierzycą gotuję do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzam i studzę.
3. Ugotowane warzywa razem z ciecierzycą blenduję blenderem lub mielę w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy.
4. Następnie do masy wbijam jajka, dodaję olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszam i przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smaruję olejem i oprószam bułką tartą. Następnie przekładam masę na pasztet lekko ją ubijając.
6. Następnie pasztet piekę około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzę, kroję w plasterki, podaję i życzę smacznego.
Uwielbiam pasztety ale tylko domowe. Dziś proponuje Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką. To moje popisowe danie na rodzinne imprezy i święta.
Przepis na pasztet to niekoniecznie musi być przepis na pasztet mięsny. Tym razem Kuchnia Fit proponuje pasztet z soczewicy i z jajek, które powinny w naszym jadłospisie pojawiać się codziennie. Przepisy na Wielkanoc, a wśród nich przepis na pasztet z soczewicy - warto zaskoczyć gości czymś nowym :)
Nie ma to jak pasztet, szczególnie na Święta. A jak pasztet to z królika. Mięso królicze jest pyszne i zdrowe, więc nie ma na co czekać, tylko pieczemy pasztet z królika na Święta.
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. Także przepis na faszerowane pomidory ze szpinakiem na tapecie. Polecam!
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.