Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Kutia

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

25 ocen

Kutia bezglutenowa

Kutia bezglutenowa

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej; jednak kutia to  również bardzo popularne danie Polsce. Według tradycyjnego przepisu kutia robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: orzechów, rodzynek i innych dodatków. Tym razem prezentujemy trochę zmodyfikowany przepis na świąteczną kutię - kutię bezglutenową.
Pyszna kutia tradycyjna

Pyszna kutia tradycyjna

Tradycyjne Boże Narodzenie kojarzy się w mojej rodzinie z kutią. Taka pyszna tradycyjna kutia jest doskonałym wynagrodzeniem adwentowego postu. Słodycz, orzechy, mak, miód, a nawet odrobina likieru sprawiają, że tradycyjna kutia jest wyczekiwanym przez wszystkich deserem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na tradycyjną kutię!
Linia
Kutia na Boże Narodzenie

Kutia na Boże Narodzenie

Na Boże Narodzenie kutię przygotowuję właśnie ja. W mojej męskiej kuchni jest niewiele słodkości, ale wigilijna kutia jest chlubnym wyjątkiem. Nauczyłem się przygotowywać kutię od mojej kuzynki z Ukrainy i odtąd, nie ma Bożego Narodzenia bez mojej kutii!
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!