Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

print Drukuj
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.4

5 ocen

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.

składniki
  • łuskana pszenica - 1 szklanka
  • suchy mak - 1 szklanka
  • mleka - 1 szklanka
  • miód (najlepiej spadziowy) - 100 ml
  • rodzynki - 3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie lub laskowe - 1/3 szklanki
  • daktyle - 5 szt.
  • figi - 5 szt.
  • aromat migdałowy

 

sposób przygotowania

A oto przepis na kutię wigilijną mojego dzieciństwa:

  1. Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, ale nie rozgotowujemy. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach.
  4. Studzimy i przecedzamy na gęstym sicie. Mielemy 2 razy w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
  5. Mak łączymy z pszenicą, dodajemy miód i starannie mieszamy.
  6. Daktyle i figi kroimy drobno, rodzynki sparzamy. Dodajemy wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy.
  7. Dokładnie mieszamy.

Kutię podaję zawsze w ozdobnej salaterce lub miseczce. Wcześniej ją schładzam, gdyż kutia wigilijna  najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!