Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

print Drukuj
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.4

5 ocen

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.

składniki
  • łuskana pszenica - 1 szklanka
  • suchy mak - 1 szklanka
  • mleka - 1 szklanka
  • miód (najlepiej spadziowy) - 100 ml
  • rodzynki - 3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie lub laskowe - 1/3 szklanki
  • daktyle - 5 szt.
  • figi - 5 szt.
  • aromat migdałowy

 

sposób przygotowania

A oto przepis na kutię wigilijną mojego dzieciństwa:

  1. Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, ale nie rozgotowujemy. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach.
  4. Studzimy i przecedzamy na gęstym sicie. Mielemy 2 razy w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
  5. Mak łączymy z pszenicą, dodajemy miód i starannie mieszamy.
  6. Daktyle i figi kroimy drobno, rodzynki sparzamy. Dodajemy wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy.
  7. Dokładnie mieszamy.

Kutię podaję zawsze w ozdobnej salaterce lub miseczce. Wcześniej ją schładzam, gdyż kutia wigilijna  najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!