Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

print Drukuj
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.4

5 ocen

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.

składniki
  • łuskana pszenica - 1 szklanka
  • suchy mak - 1 szklanka
  • mleka - 1 szklanka
  • miód (najlepiej spadziowy) - 100 ml
  • rodzynki - 3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie lub laskowe - 1/3 szklanki
  • daktyle - 5 szt.
  • figi - 5 szt.
  • aromat migdałowy

 

sposób przygotowania

A oto przepis na kutię wigilijną mojego dzieciństwa:

  1. Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, ale nie rozgotowujemy. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach.
  4. Studzimy i przecedzamy na gęstym sicie. Mielemy 2 razy w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
  5. Mak łączymy z pszenicą, dodajemy miód i starannie mieszamy.
  6. Daktyle i figi kroimy drobno, rodzynki sparzamy. Dodajemy wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy.
  7. Dokładnie mieszamy.

Kutię podaję zawsze w ozdobnej salaterce lub miseczce. Wcześniej ją schładzam, gdyż kutia wigilijna  najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!