Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Kutia bezglutenowa

print Drukuj
Kutia bezglutenowa

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.6

5 ocen

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej; jednak kutia to  również bardzo popularne danie Polsce. Według tradycyjnego przepisu kutia robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: orzechów, rodzynek i innych dodatków. Tym razem prezentujemy trochę zmodyfikowany przepis na świąteczną kutię - kutię bezglutenową.

składniki
  • Ryż brązowy 1 szklanka
  • Mak 1 szklanka
  • Woda 2,5 szklanki
  • Sól morska szczypta
  • Daktyle suszone 8 sztuk
  • Śliwki suszone 4 sztuki
  • Migdały pół garści
  • Wanilia 2 laski
  • Miód 4 łyżki
sposób przygotowania

A jak przygotować kutię bezglutenową? Oto przepis

  1. Przygotować mak:
  2. Mak zmielić za pomocą maszynki do mielenia mięsa - jeżeli posiadamy jedynie blender mak należy ugotować w wodzie (tak aby ją całkowicie wchłonął) i zmiksować 
  3. Ryż opłukać dokładnie w wodzie - odcedzić
  4. Ryż i mak włożyć do garnka 
  5. Wlać wodę i dodać szczyptę soli - zagotować
  6. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut (mak i ryż powinny wchłonąć całą wodę)
  7. W między czasie przygotować bakalie: suszone śliwki pokroić w kosteczkę, migdały posiekać 
  8. Do gorącej masy dodać daktyle (opcjonalnie rodzynki) i resztę dodatków: wydłubany miąższ z lasek wanilii, miód
  9. Całość wymieszać i przełożyć do miski

Udekorować pokrojoną suszoną śliwką i płatkami migdałów

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!