Kutia bezglutenowa

Kutia bezglutenowa

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej; jednak kutia to  również bardzo popularne danie Polsce. Według tradycyjnego przepisu kutia robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: orzechów, rodzynek i innych dodatków. Tym razem prezentujemy trochę zmodyfikowany przepis na świąteczną kutię - kutię bezglutenową.

Składniki:

  • Ryż brązowy 1 szklanka
  • Mak 1 szklanka
  • Woda 2,5 szklanki
  • Sól morska szczypta
  • Daktyle suszone 8 sztuk
  • Śliwki suszone 4 sztuki
  • Migdały pół garści
  • Wanilia 2 laski
  • Miód 4 łyżki

Sposób przygotowania:

A jak przygotować kutię bezglutenową? Oto przepis

  1. Przygotować mak:
  2. Mak zmielić za pomocą maszynki do mielenia mięsa - jeżeli posiadamy jedynie blender mak należy ugotować w wodzie (tak aby ją całkowicie wchłonął) i zmiksować 
  3. Ryż opłukać dokładnie w wodzie - odcedzić
  4. Ryż i mak włożyć do garnka 
  5. Wlać wodę i dodać szczyptę soli - zagotować
  6. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut (mak i ryż powinny wchłonąć całą wodę)
  7. W między czasie przygotować bakalie: suszone śliwki pokroić w kosteczkę, migdały posiekać 
  8. Do gorącej masy dodać daktyle (opcjonalnie rodzynki) i resztę dodatków: wydłubany miąższ z lasek wanilii, miód
  9. Całość wymieszać i przełożyć do miski

Udekorować pokrojoną suszoną śliwką i płatkami migdałów

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy