Kutia bezglutenowa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 4
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej; jednak kutia to również bardzo popularne danie Polsce. Według tradycyjnego przepisu kutia robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: orzechów, rodzynek i innych dodatków. Tym razem prezentujemy trochę zmodyfikowany przepis na świąteczną kutię - kutię bezglutenową.
Składniki:
- Ryż brązowy 1 szklanka
- Mak 1 szklanka
- Woda 2,5 szklanki
- Sól morska szczypta
- Daktyle suszone 8 sztuk
- Śliwki suszone 4 sztuki
- Migdały pół garści
- Wanilia 2 laski
- Miód 4 łyżki
Sposób przygotowania:
A jak przygotować kutię bezglutenową? Oto przepis
- Przygotować mak:
- Mak zmielić za pomocą maszynki do mielenia mięsa - jeżeli posiadamy jedynie blender mak należy ugotować w wodzie (tak aby ją całkowicie wchłonął) i zmiksować
- Ryż opłukać dokładnie w wodzie - odcedzić
- Ryż i mak włożyć do garnka
- Wlać wodę i dodać szczyptę soli - zagotować
- Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut (mak i ryż powinny wchłonąć całą wodę)
- W między czasie przygotować bakalie: suszone śliwki pokroić w kosteczkę, migdały posiekać
- Do gorącej masy dodać daktyle (opcjonalnie rodzynki) i resztę dodatków: wydłubany miąższ z lasek wanilii, miód
- Całość wymieszać i przełożyć do miski
Udekorować pokrojoną suszoną śliwką i płatkami migdałów
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa
Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomn...Pyszna kutia tradycyjna
Tradycyjne Boże Narodzenie kojarzy się w mojej rodzinie z kutią. Taka pyszna tradycyjna kutia jest doskonałym wynagrodze...Kutia bezglutenowa
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej; jednak kutia t...Kutia na Boże Narodzenie
Na Boże Narodzenie kutię przygotowuję właśnie ja. W mojej męskiej kuchni jest niewiele słodkości, ale wigilijna kutia je...Zobacz więcej przepisów na: