Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kutia na Boże Narodzenie

print Drukuj
Kutia na Boże Narodzenie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.1

10 ocen

Na Boże Narodzenie kutię przygotowuję właśnie ja. W mojej męskiej kuchni jest niewiele słodkości, ale wigilijna kutia jest chlubnym wyjątkiem. Nauczyłem się przygotowywać kutię od mojej kuzynki z Ukrainy i odtąd, nie ma Bożego Narodzenia bez mojej kutii!

składniki
  • ziarno pszenicy - 200 g
  • mak zmielony - 200 g
  • miód - 4 łyżki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • aromat rumowy - 1/2 fiolki
  • sparzone rodzynki - 1/2 szklanki
  • drobno pokrojone migdały - 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie drobno pokrojone - 1/2 szklanki
  • słodka śmietanka lub mleko - 1/2 szklanki
sposób przygotowania

Jak przygotowujemy kutię na Boże Narodzenie?

  1. Pszenicę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  2. Następnego dnia zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy 1 godzinę, aż będzie miękka.
  3. W czasie gotowania w razie potrzeby dolewamy wody a gdy będzie już gotowa odcedzamy.
  4. Mak łączymy z miodem, cukrem, aromatem i bakaliami i dokładnie wszystko mieszamy.
  5. Gdy kutia wydaje nam się zbyt gęsta, wówczas dolewamy śmietanki lub mleka.

Według mnie, kutia jest najsmaczniejsza kiedy wszystkie składniki “się przegryzą”, czyli następnego dnia, lub po kilku godzinach. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!