Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co za dużo to niezdrowo! Jarmuż jak i pozostałe warzywa kapustne jedzony w nadmiarze może prowadzić do problemów tarczycą! Podsumowując zachęcam do wprowadzenia do jadłospisu zielonego hummusu raz z jarmużem, raz ze szpinakiem.
Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuje hummus z czerwoną papryką do grzanek i kanapek na drugie śniadanie, chociaż możliwości jego wykorzystania jest wiele. Hummus z czerwoną papryką doskonale nadaje się również jako dodatek do tortilli czy też po prostu jako dip do surowych warzyw.
Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły! Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp zieloną kolendrą, natką pietruszki, kuminem lub suszonymi pomidorami i zajadaj z pokrojonymi w słupki warzywami. W takiej wersji klasyczny hummus będzie smakowitym posiłkiem dostarczającym białko, potas, fosfor, błonnik oraz większość witamin z grupy B.
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu z pieczonym burakiem jest jego niewątpliwym atutem, natomiast połączenie buraka i ciecierzycy dostarcza również solidnej dawki żelaza! Hummus z pieczonym burakiem szczególnie polecam osobom cierpiącym na anemię.
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.
Co raz częściej na półkach sklepowych pojawia się komosa ryżowa. Niewielu jednak z nas zna możliwości wykorzystania tego bardzo wartościowego zboża w naszej kuchni. Jedną z nich jest pyszna sałatka z quinoą z grillowanymi warzywami. Poza walorami smakowymi sałatka z quinoą i grillowanymi warzywami jest również doskonałym źródłem białka oraz mikroelementów, m.in. manganu, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi.
Szukasz nietuzinkowego przepisu na zdrową porcję mięsa na obiad? Zatem służę przepisem na indyka faszerowanego szpinakiem i pomidorami. Z indykiem faszerowanym szpinakiem i pomidorami eksplozja smaków jest gwarantowana! Połączenie: szpinaku, suszonych pomidorów, sera feta, aromatycznych przypraw i znakomitego mięsa indyka mówi samo za siebie....
W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)
Najbardziej znaną i lubianą sałatką z kurczakiem jest sałatka Cezar. W tej wersji sałatki z kurczakiem, główną rolę odgrywa sałata rzymska; chociaż przez długi czas była zapomniana, obecnie co raz częściej po nią sięgamy.... Jako dietetyka bardzo mnie to cieszy, ponieważ podstawą zdrowego odżywiania jest urozmaicenie!!!! Taka Sałatka z grillowanym kurczakiem może stanowić syty zamiennik niejednego obiadu. Polecam!
Domowy chleb jest najlepszy, zawsze można do niego dodać ulubione dodatki. Ja tym razem do chleba dodałam ser żółty i pomidory suszone. Dzięki ziołom prowansalskim chlebek wyszedł niezwykle aromatyczny. Polecam ten pyszny chleb.
Jest to dawno zapomniany przeze mnie przepis. Bajgle wychodzą bardzo pyszne. Jednym słowem najlepsze. Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem. Warto poświecić trochę czasu i je upiec. Polecam na śniadanie lub kolację.
Sprawdzony przepis na jajka zapiekane w bułce to wspaniały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Śniadanie to podstawa dnia, zadbajmy o zdrowy i smaczny posiłek na spokojnie!
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!