Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co za dużo to niezdrowo! Jarmuż jak i pozostałe warzywa kapustne jedzony w nadmiarze może prowadzić do problemów tarczycą! Podsumowując zachęcam do wprowadzenia do jadłospisu zielonego hummusu raz z jarmużem, raz ze szpinakiem.
Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuje hummus z czerwoną papryką do grzanek i kanapek na drugie śniadanie, chociaż możliwości jego wykorzystania jest wiele. Hummus z czerwoną papryką doskonale nadaje się również jako dodatek do tortilli czy też po prostu jako dip do surowych warzyw.
Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły! Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp zieloną kolendrą, natką pietruszki, kuminem lub suszonymi pomidorami i zajadaj z pokrojonymi w słupki warzywami. W takiej wersji klasyczny hummus będzie smakowitym posiłkiem dostarczającym białko, potas, fosfor, błonnik oraz większość witamin z grupy B.
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu z pieczonym burakiem jest jego niewątpliwym atutem, natomiast połączenie buraka i ciecierzycy dostarcza również solidnej dawki żelaza! Hummus z pieczonym burakiem szczególnie polecam osobom cierpiącym na anemię.
Prosty przepis na kopytka. Kopytka to prosta potrawa, co stanowi tylko jej zaletę, a ten przepis uważam, ze jest wart wypróbowania. Warto jeść kopytka, szybko można je przygotować, a np. z sosem smakują naprawdę dobrze.
Oto prosty i sprawdzony przepis na kopytka, który polecam!
Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.
Jesień to okres, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Najprostszym daniem wykorzystującym bogactwo warzyw jest sałatka jarzynowa. Za granicą, często znana jako sałatka rosyjska, u nas po prostu sałatka jarzynowa jest prosta, pożywna i smaczna!
Pyszny drożdżowy chleb razowy z ziarnami na pełnoziarnistej mące, napakowany został zdrowymi nasionami, a co najważniejsze nie zawiera żadnych zbędnych substancji dodatkowych! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy. Dodatkowo chleb razowy z ziarnami jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet dla początkujących. Polecam!
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrowszą alternatywą popularnych buliontek i kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Dodatkowym plusem grzybowej pasty rosołowej jest użycie soli morskiej, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i ma bardziej słony smak dzięki czemu możemy jej zastosować mniej!
Jabłka pieczone z ricottą to pełnowartościowa słodka przekąska. W przepisie na jabłka pieczone z ricottą wykorzystano ser serwatkowy, który jest jednym z najcenniejszych serów pod względem zdrowotnych. Ricotta posiada więcej wapnia niż mleko oraz białko o bardzo wysokiej wartości - a serwatka (z której robiona jest ricotta) jest wykorzystywana m.in. w odżywkach dla dzieci
Zapiekane roladki z dorsza czyli smacznie, dietetycznie, a do tego zdrowo! Żeby każde danie takie było :) A dlaczego zdrowo? Zapiekane roladki z dorsza to źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, a dodatkowo takie zioła jak bazylia ułatwiają przyswajanie zawartych w dorszu licznych witamin i składników mineralnych. Bazylia ma również działanie przeciwdepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność, a nawet zmniejsza nadpobudliwość.
Kupując gotową kiszoną kapustę, można dać się porządnie nabić w butelkę... Kapusta kiszona jest znana ze swoich probiotycznych właściwości, tymczasem kupna kapusta kiszona jest napakowana konserwantami, kwasem askorbinowym, które zabijają jej Kapusta kiszona z naszego przepisu ma imbirowy posmak, dlatego takiej kapusty można ze świecą szukać.... Oryginalna, pyszna, zdrowa - taka jest właśnie kapusta kiszona z imbirową nutą.
Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis na tatar ze śledzia po węgiersku - na ostro, z dodatkiem ostrej papryki, musztardy rosyjskiej i imbiru; czasem warto poeksmerymentować! Tatar ze śledzia po węgiersku to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego przysmaku. Polecam :)
Jajka faszerowane to proste i smaczne danie, które gości na wielu stołach. Jajka faszerowane z chrzanem i cebulą robię dosyć często. Nie wymaga to ode mnie specjalnych przygotowań, bo jajka faszerowane z chrzanem i cebulą mogę zrobić przygotowując obiad, czy kolację. Polecam!
Majówka wprawdzie za nami, ale sezon grillowy dopiero się zaczyna, więc przepisy na grilla będa popularne. Polecam, oprócz typowego mięsiwa i kiełbasy, przygotować jarzyny na grilla. Są wyśmienite same w sobie i stanowią doskonały dodatek do mięsa, np. zamiast ciężkich sałatek. Zmieniajmy nasze mięsne przyzwyczajenia na jarzynowe - zdrowsze i mniej kaloryczne.
Sprawdzony przepis na krem z warzyw. Delikatna, pyszna kremowa zupa z warzyw z dodatkiem zielonego brokuła na kostkach rosołowych. Do serwowania ze śmietaną oraz grzankami.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.