Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu z pieczonym burakiem jest jego niewątpliwym atutem, natomiast połączenie buraka i ciecierzycy dostarcza również solidnej dawki żelaza!  Hummus z pieczonym burakiem szczególnie polecam osobom cierpiącym na anemię.

 

Składniki:

  • Cieciorka 1 szklanka
  • Burak 1 duży lub 2 średnie
  • Pasta tahini1/2 szklanki (około200ml)
  • Woda1/2 szklanka
  • Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Tymianek łyżeczka świeżych listków
  • Sól - szczypta (do smaku)
  • Pieprz - szczypta
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

A oto przepis na smakowity hummus z pieczonym burakiem: 

  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc (do wody dodać sodę oczyszczoną) .
  2. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę zimą wodą i ugotować na miękko. (Ciecierzycę gotować około 2 godzin na małym ogniu) Buraka umyć i pokroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
  3. Buraki skropić oliwą, lekko posolić i posypać tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, buraki piec do momentu kiedy staną się miękkie (około 30 minut)
  4. Po upieczeniu buraki ostudzić i obierać ze skórki. W blenderze zmiksować dokładnie cieciorkę i pieczone buraki z pastą tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodać wodę. Miksować do powstania gładkiej konsystencji pasty. Doprawić hummus solą i pieprzem do smaku.

 

Hummus z pieczonym burakiem przełożyć do miski. I gotowe!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy