Hummus z pieczonym burakiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu z pieczonym burakiem jest jego niewątpliwym atutem, natomiast połączenie buraka i ciecierzycy dostarcza również solidnej dawki żelaza! Hummus z pieczonym burakiem szczególnie polecam osobom cierpiącym na anemię.
Składniki:
- Cieciorka 1 szklanka
- Burak 1 duży lub 2 średnie
- Pasta tahini1/2 szklanki (około200ml)
- Woda1/2 szklanka
- Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
- Czosnek 1-2 ząbki
- Sok z 1/2 cytryny
- Tymianek łyżeczka świeżych listków
- Sól - szczypta (do smaku)
- Pieprz - szczypta
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
A oto przepis na smakowity hummus z pieczonym burakiem:
- Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc (do wody dodać sodę oczyszczoną) .
- Następnego dnia wypłukać ciecierzycę zimą wodą i ugotować na miękko. (Ciecierzycę gotować około 2 godzin na małym ogniu) Buraka umyć i pokroić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
- Buraki skropić oliwą, lekko posolić i posypać tymiankiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, buraki piec do momentu kiedy staną się miękkie (około 30 minut)
- Po upieczeniu buraki ostudzić i obierać ze skórki. W blenderze zmiksować dokładnie cieciorkę i pieczone buraki z pastą tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodać wodę. Miksować do powstania gładkiej konsystencji pasty. Doprawić hummus solą i pieprzem do smaku.
Hummus z pieczonym burakiem przełożyć do miski. I gotowe!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Zielony hummus
Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co z...Hummus z czerwoną papryką
Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuje...Hummus z pieczonym burakiem
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu...Klasyczny hummus
Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły! Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp z...Zobacz więcej przepisów na: