Hummus z czerwoną papryką

Hummus z czerwoną papryką

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na hummus z czerwoną papryką to kolejna wariacja na temat hummusu. W mojej kuchni  najczęściej wykorzystuje hummus z czerwoną papryką do grzanek i kanapek na drugie śniadanie, chociaż możliwości jego wykorzystania jest wiele. Hummus z czerwoną papryką doskonale nadaje się również jako dodatek do tortilli czy też po prostu jako dip do surowych warzyw.

Składniki:

  • Ciecierzyca 1,5 szklanki
  • Czerwona papryka 1 sztuka
  • Pasta tahini 1 łyżka
  • Olej sezamowy 2 łyżki 
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Aby przygotować hummus z czerwoną papryką należy: 

  1. Piekarnik rozgrzać do180°C.
  2. Paprykę piec w całości, aż na skórce zaczną pojawiać się czarne plamy.
  3. Upieczoną paprykę przełożyć do salaterki, przykryć i pozostawić do wystudzenia
  4. Po wystygnięciu zdjąć skórkę i oczyścić paprykę z nasion
  5. Paprykę, cieciorkę oraz wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera.
  6. Doprawić do smaku solą i przełożyć do miseczki. Mamy wspaniały hummus

 Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy