Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Zielony hummus

print Drukuj
Zielony hummus

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.0

7 ocen

Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co za dużo to niezdrowo! Jarmuż jak i pozostałe warzywa kapustne jedzony w nadmiarze może prowadzić do problemów tarczycą! Podsumowując zachęcam do wprowadzenia do jadłospisu zielonego hummusu raz z jarmużem, raz ze szpinakiem.

składniki
  • Ciecierzyca (ugotowana) 1,5 szklanki 
  • Jarmuż/szpinak 200 g 
  • Tahini 2 łyżki 
  • Sok z cytryny 3-4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa szczypta 
  • Sól do smaku
sposób przygotowania

A teraz przepis na zielony hummus 

  1. Należy rozpocząć od upieczenia całej główki czosnku - w przepisie wykorzystujemy 2 ząbki, pozostałe można dodać do mięsa lub zupy
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C
  3. Nieobraną główkę czosnku (z odciętą wierzchnią częścią w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku) delikatnie nasmarować odrobiną oliwy
  4. Piec przez około 20 - 30 minut
  5. Pilnować, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać (w razie potrzeby przykryć czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać do czasu, aż będzie miękki)
  6. Wszystkie składniki hummusu umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej masy
  7. Jeżeli konsystencja hummusu będzie zbyt gęsta, należy dodać troszkę wody i ponownie zmiksować

Zdrowy, smaczny i jeszcze pięknie wygląda, zielony hummus - same plusy!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!