Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Chrzan domowy

print Drukuj
Chrzan domowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.4

5 ocen

Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, tylko warto zaopatrzyć się w gogle przed ścieraniem :)
A poważnie to ścierać chrzan najlepiej na balkonie lub przed domem, bo w pomieszczeniu nie unikniemy łzawienia z oczu. Warto jednak się pomęczyć, bo chrzan domowy smak ma całkiem inny od sklepowego. No i wiemy co jemy!

składniki
  • kilo chrzanu
  • 3 łyżki cukru
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • sól
  • śmietana 18-stka - gdy chcemy kremowy chrzan
sposób przygotowania

Oto przepis na domowy chrzan:

  1. Ścieramy chrzan na tarce - jak już pisałem na balkonie, generalnie na powietrzu.
  2. Chrzan możemy namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej, wtedy będzie jędrniejszy.
  3. Chrzan starty, mieszamy z octem, słodzimy i solimy. Wszystko mieszamy.
  4. Gdy chcemy, żeby chrzan był kremowy i łagodniejszy to dodajemy śmietany, małe opakowanie. Trzeba próbować, czy smak nam odpowiada, bo jeśli chcemy łagodniejszy to więcej śmietany się przyda.

I już, chrzan domowej roboty gotowy. Idealnie pasuje do Śniadania wielkanocnego. Pamiętajmy, żeby dobrze ubić chrzan w słoiczku, dłużej wytrzyma w lodówce.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!