Chrzan domowy
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 10
Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, tylko warto zaopatrzyć się w gogle przed ścieraniem :)
A poważnie to ścierać chrzan najlepiej na balkonie lub przed domem, bo w pomieszczeniu nie unikniemy łzawienia z oczu. Warto jednak się pomęczyć, bo chrzan domowy smak ma całkiem inny od sklepowego. No i wiemy co jemy!
Składniki:
- kilo chrzanu
- 3 łyżki cukru
- 10 łyżek octu jabłkowego
- sól
- śmietana 18-stka - gdy chcemy kremowy chrzan
Sposób przygotowania:
Oto przepis na domowy chrzan:
- Ścieramy chrzan na tarce - jak już pisałem na balkonie, generalnie na powietrzu.
- Chrzan możemy namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej, wtedy będzie jędrniejszy.
- Chrzan starty, mieszamy z octem, słodzimy i solimy. Wszystko mieszamy.
- Gdy chcemy, żeby chrzan był kremowy i łagodniejszy to dodajemy śmietany, małe opakowanie. Trzeba próbować, czy smak nam odpowiada, bo jeśli chcemy łagodniejszy to więcej śmietany się przyda.
I już, chrzan domowej roboty gotowy. Idealnie pasuje do Śniadania wielkanocnego. Pamiętajmy, żeby dobrze ubić chrzan w słoiczku, dłużej wytrzyma w lodówce.
Smacznego!
Autor: Łasuch
Polecamy również
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Bardzo łatwo! Bez domowego chrzanu nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych, dlatego prze...Domowy chrzan
Przepis na domowy chrzan to po prostu łatwizna, aż żal nie spróbować. Taki chrzan bez octu, bez środków ko...Chrzan domowy
Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, t...Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis
Polecam sprawdzony przepis na chrzan. W mojej rodzinie od lat przepis na chrzan jest wykorzystywany, niestety głó...Przepis na chrzan
Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się siln...Zobacz więcej przepisów na: