Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Chrzan domowy

print Drukuj
Chrzan domowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.4

5 ocen

Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, tylko warto zaopatrzyć się w gogle przed ścieraniem :)
A poważnie to ścierać chrzan najlepiej na balkonie lub przed domem, bo w pomieszczeniu nie unikniemy łzawienia z oczu. Warto jednak się pomęczyć, bo chrzan domowy smak ma całkiem inny od sklepowego. No i wiemy co jemy!

składniki
  • kilo chrzanu
  • 3 łyżki cukru
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • sól
  • śmietana 18-stka - gdy chcemy kremowy chrzan
sposób przygotowania

Oto przepis na domowy chrzan:

  1. Ścieramy chrzan na tarce - jak już pisałem na balkonie, generalnie na powietrzu.
  2. Chrzan możemy namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej, wtedy będzie jędrniejszy.
  3. Chrzan starty, mieszamy z octem, słodzimy i solimy. Wszystko mieszamy.
  4. Gdy chcemy, żeby chrzan był kremowy i łagodniejszy to dodajemy śmietany, małe opakowanie. Trzeba próbować, czy smak nam odpowiada, bo jeśli chcemy łagodniejszy to więcej śmietany się przyda.

I już, chrzan domowej roboty gotowy. Idealnie pasuje do Śniadania wielkanocnego. Pamiętajmy, żeby dobrze ubić chrzan w słoiczku, dłużej wytrzyma w lodówce.
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!