Jak zrobić chrzan na Wielkanoc
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
6 Ocen
Ilość porcji: 4
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Bardzo łatwo! Bez domowego chrzanu nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych, dlatego przepis na chrzan musi być co roku w użyciu. W koszyczku własnoręcznie zrobiony chrzan po prostu musi być. Poza tym chrzan jest zdrowy i warto go jeść codziennie, a nie tylko od święta!
Składniki:
- 0,4 kg korzeni chrzanu
- szklanka lodowatej wody
- sok z 1cytryny
- 4,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Oto jak zrobić chrzan:
- Oskrobujemy chrzan ze skórki.
- Moczymy przed tarciem w zimnej wodzie przynajmniej przez 30 minut - dzięki temu podczas ścierania będzie się uwalniało mniej olejków eterycznych i dzięki temu oczy nie będa aż tak bardzo łzawić.
- Ścieramy chrzan (można zmiksować), dodajemy sok z cytryny, wodę cukier i sól. Wyrabiamy całość na gładką masę o pożądanej przez nas konsystencji - w razie potrzeby dolewamy wody.
- Gdy wszystko zmieszamy, przekładamy do słoiczków. Domowy chrzan gotowy!
Smacznego!
Można chrzan przechowywać dłużej, wtedy na wierzch słoiczka dolewamy łyżeczkę oleju. Z podanych składników powinno wyjść około 4 słoiczków 200- gramowych.
Autor: Celt
Polecamy również
Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis
Polecam sprawdzony przepis na chrzan. W mojej rodzinie od lat przepis na chrzan jest wykorzystywany, niestety głó...Przepis na chrzan
Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się siln...Chrzan domowy
Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, t...Wielkanocny chrzan tarty
Chrzan nieobecny na wielkanocnym stole? To jak wesele bez pana młodego :) Po prostu niemożliwe. Chrzan występujący w Pol...Domowy chrzan
Przepis na domowy chrzan to po prostu łatwizna, aż żal nie spróbować. Taki chrzan bez octu, bez środków ko...Zobacz więcej przepisów na: