Jak zrobić chrzan na Wielkanoc

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Bardzo łatwo! Bez domowego chrzanu nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych, dlatego przepis na chrzan musi być co roku w użyciu. W koszyczku własnoręcznie zrobiony chrzan po prostu musi być. Poza tym chrzan jest zdrowy i warto go jeść codziennie, a nie tylko od święta!

Składniki:

  • 0,4 kg korzeni chrzanu 
  • szklanka lodowatej wody
  • sok z 1cytryny
  • 4,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Oto jak zrobić chrzan:

  1. Oskrobujemy chrzan ze skórki.
  2. Moczymy przed tarciem w zimnej wodzie przynajmniej przez 30 minut - dzięki temu podczas ścierania będzie się uwalniało mniej olejków eterycznych i dzięki temu oczy nie będa aż tak bardzo łzawić.
  3. Ścieramy chrzan (można zmiksować), dodajemy sok z cytryny, wodę cukier i sól. Wyrabiamy całość na gładką masę o pożądanej przez nas konsystencji - w razie potrzeby dolewamy wody.
  4. Gdy wszystko zmieszamy, przekładamy do słoiczków. Domowy chrzan gotowy!

Smacznego!

Można chrzan przechowywać dłużej, wtedy na wierzch słoiczka dolewamy łyżeczkę oleju. Z podanych składników powinno wyjść około 4 słoiczków 200- gramowych.

Autor: Celt

Polecamy nasze przepisy