Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Wielkanocny chrzan tarty

print Drukuj
Wielkanocny chrzan tarty

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.3

20 ocen

Chrzan nieobecny na wielkanocnym stole? To jak wesele bez pana młodego :) Po prostu niemożliwe. Chrzan występujący w Polsce to chrzan pospolity, zgodnie z nazwą powszechnie rosnący, więc szkoda nie skorzystać. Dlatego przepis na chrzan tarty trzeba zachować, nie miąć, nie niszczyć, kilka lat będzie służył :)

składniki
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • 300 gram korzenia chrzanu
  • cukier
  • sól
sposób przygotowania

Chrzan przygotowujemy raz dwa, a ile radości przy tym, szczególnie, gdy łzy płyną jak groch :) Ale gdy się popatrzy na skład kupowanego w sklepie to warto się pomęczyć i przygotować chrzan własnoręcznie. A oto sprawdzony przepis na chrzan:

  1. Obrać korzenie chrzanu ( a liście chrzanu pomagają na ból głowy! )
  2. Zetrzeć chrzan na drobnej tarce, a przed tarciem namoczyć w wodzie, dzięki temu tych łez przy obieraniu będzie trochę mniej.
  3. Sok z cytryny dodać od razu po starciu, mamy pewność, ze zachowa doskonałą barwę. Posolić, dodać troszkę cukru.
  4. Żeby przygotować kremowy chrzan i na dodatek nie za ostry, warto dodać śmietanę, trochę cukru i dokładnie utrzeć.
  5. Chrzan domowy włożyć do słoiczków i do lodówki. I zajadać do wszystkiego, a nie tylko na Wielkanoc!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!