Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis

Chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam sprawdzony przepis na chrzan. W mojej rodzinie od lat przepis na chrzan jest wykorzystywany, niestety głównie na Wielkanoc, a szkoda, bo warto jeść chrzan cały rok. Szczególnie, ze przygotowanie chrzanu jest proste i jedyna niedogodność związana z domowym chrzanem to łzawienie podczas tarcia. Jednak warto się przemęczyć bo własnoręcznie zrobiony chrzan smakuje całkowicie inaczej niż ten kupowany w sklepie.

Składniki:

  • kilogram korzeni chrzanu
  • kwasek cytrynowy
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Chrzan na Wielkanoc po prostu musi być, jak inaczej zjeść barszcz na śniadanie, gdy nie ma chrzanu? Po prostu jest to niemożliwe, więc sprawdzony przepis na chrzan to absolutna konieczność. Oto sprawdzony przepis na chrzan:

  1. Obieramy korzenie chrzanu - z kilograma powinno wyjść około trzech do czterech słoiczków smakołyku, a następnie ścieramy na drobnej tarce. Można przed ścieraniem pomoczyć chrzan, dzięki temu unikniemy płakania podczas tarcia.
  2. Sparzamy starty chrzan, najlepiej na sitku.
  3. Mieszamy z kwaskiem cytrynowym, doprawiamy cukrem oraz solą - według upodobania, warto spróbować, żeby nie przesolić czy też nie posłodzić za bardzo.

Chrzan gotowy, można go teraz przechowywać kilka tygodni w lodówce, ale mówimy o 3 tygodniach nie zaś 9 :)

Smacznego!

Autor: Karolina

Polecamy nasze przepisy