Domowy chrzan

Domowy chrzan

Ocena: ★

22 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na domowy chrzan to po prostu łatwizna, aż żal nie spróbować. Taki chrzan bez octu, bez środków konserwujących to samo dobro, jest zdrowy i smaczny. U nas w domu role przy robieniu chrzanu są podzielone, mąż ściera i płacze, a ja robię cała resztę :) Są różne przepisy na chrzan, ale ja mam już od lat sprawdzony przepis i się go trzymam.

Składniki:

  • 1 kg startego chrzanu
  • duża śmietana 12 procent
  • 3 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Żeby przygotować domowy chrzan nie trzeba wiele:

  1. Najpierw musimy namoczyć chrzan, najlepiej na kilka godzin, dzięki temu unikniemy dużo łez :)
  2. W tzw. międzyczasie, gdy chrzan się moczy, wyciskamy cytryny i cały sok zlewamy, żeby mieć go od razu pod ręką.
  3. Teraz (po 2h moczenia) trzeba obrać chrzan i zaczynamy ścierać, najlepiej na drobno.
  4. Od razu po starciu mieszamy z sokiem cytrynowym, dzięki temu nie ściemnieje.
  5. Dodajemy śmietanę, sól, cukier i ucieramy na gładką masę.

Z podanych składników powinno wyjść około 6 słoiczków. Pyszny domowy chrzan - zdrowe niebo w gębie!

Smacznego!

Autor: Linka

Polecamy nasze przepisy