Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Przepis na chrzan

print Drukuj
Przepis na chrzan

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.3

17 ocen

Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się silne opary powodujące łzawienie, ale podobnież można się tego pozbyć namaczając chrzan całą noc w zimnej wodzie. Na pewno pomaga tarcie na świeżym powietrzu. Na pewno chrzan domowy smakuje intensywniej niż kupny.

składniki

0,5 kg chrzanu
1/4 szklanki octu winnego
pół szklanki wody
1-2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru

sposób przygotowania

Przepis na chrzan domowy wymaga od nas jedynie samozaparcia przy tarciu, bo reszta jest mega prosta.

  1. Najpierw moczymy chrzan, około godziny.
  2. Myjemy, obieramy korzeń.
  3. Gotujemy wodę z octem, solą i cukrem.
  4. Ścieramy chrzan, można też użyć blendera, ale dla twardzieli jest ścieranie :)
  5. Mieszamy z gorącą zalewą i wkładamy do wyparzonych słoiczków, które zamykamy i stawiamy do góry dnem.

Domowy chrzan gotowy, prawda, że prosty przepis? Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pizza ala kurczak
Gwiazdka

Pizza ala kurczak

Dla małych i dużych głodomorów
Serowa rolada
Gwiazdka

Serowa rolada

Zachwyca swoim wyglądam, smakowo jest pyszna.
Sodowe placki
Gwiazdka

Sodowe placki

Polecam do przypicia mleko.
Schabowe z nadzienieniem chińskim
Gwiazdka

Schabowe z nadzienieniem chińskim

W sam raz na śiwięta, pokażmy inną odsłonę schabu
Zapiekanka z Leśnymi grzybami
Gwiazdka

Zapiekanka z Leśnymi grzybami

Zapewne jeszcze ktoś ma zamrożone grzyby ;-)
Śledziowa Sałatka
Gwiazdka

Śledziowa Sałatka

W sam raz na wigilię
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!