Przepis na chrzan

Przepis na chrzan

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się silne opary powodujące łzawienie, ale podobnież można się tego pozbyć namaczając chrzan całą noc w zimnej wodzie. Na pewno pomaga tarcie na świeżym powietrzu. Na pewno chrzan domowy smakuje intensywniej niż kupny.

Składniki:

0,5 kg chrzanu
1/4 szklanki octu winnego
pół szklanki wody
1-2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Przepis na chrzan domowy wymaga od nas jedynie samozaparcia przy tarciu, bo reszta jest mega prosta.

  1. Najpierw moczymy chrzan, około godziny.
  2. Myjemy, obieramy korzeń.
  3. Gotujemy wodę z octem, solą i cukrem.
  4. Ścieramy chrzan, można też użyć blendera, ale dla twardzieli jest ścieranie :)
  5. Mieszamy z gorącą zalewą i wkładamy do wyparzonych słoiczków, które zamykamy i stawiamy do góry dnem.

Domowy chrzan gotowy, prawda, że prosty przepis? Smacznego!

Autor: Smakoszka

Polecamy nasze przepisy