Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Przepis na chrzan

print Drukuj
Przepis na chrzan

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.3

18 ocen

Przepis na chrzan nie jest skomplikowany, jedyna niedogodność to starcie korzenia, bo podczas tarcia wydzielają się silne opary powodujące łzawienie, ale podobnież można się tego pozbyć namaczając chrzan całą noc w zimnej wodzie. Na pewno pomaga tarcie na świeżym powietrzu. Na pewno chrzan domowy smakuje intensywniej niż kupny.

składniki

0,5 kg chrzanu
1/4 szklanki octu winnego
pół szklanki wody
1-2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru

sposób przygotowania

Przepis na chrzan domowy wymaga od nas jedynie samozaparcia przy tarciu, bo reszta jest mega prosta.

  1. Najpierw moczymy chrzan, około godziny.
  2. Myjemy, obieramy korzeń.
  3. Gotujemy wodę z octem, solą i cukrem.
  4. Ścieramy chrzan, można też użyć blendera, ale dla twardzieli jest ścieranie :)
  5. Mieszamy z gorącą zalewą i wkładamy do wyparzonych słoiczków, które zamykamy i stawiamy do góry dnem.

Domowy chrzan gotowy, prawda, że prosty przepis? Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Drobiowa Wątróbka
Gwiazdka

Drobiowa Wątróbka

Watróbka połączona z marchewką w sosie pomidorowym nie tylko wyglądem ale i smakiem zachęci każdego.
Mięso z brukselką w sosie serowym
Gwiazdka

Mięso z brukselką w sosie serowym

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią
 Pączki w muffinach
Gwiazdka

Pączki w muffinach

nie każdy może jeść tłuste paczki smażone na oleju, proponuje pieczone
Filet z kurczaka z kalafiorem
Gwiazdka

Filet z kurczaka z kalafiorem

Przepis na kurczaka z kalafiorem polecam bo to bardzo dobry kurczak w aromatycznym sosie! Idealny na obiad!
Inna wersja ziemniaków
Gwiazdka

Inna wersja ziemniaków

Ciągle gotowane ziemniaki? ile można takie jeść, proponuje pieczone nadziewane.
Schab utopiony w marchewce
Gwiazdka

Schab utopiony w marchewce

Znudziły się nam zwykłe schabowe, proponuję w takiej wersji z soczystą marchewką
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!