Przepis na nalewkę z pigwy dzisiaj, bo gdy zaczynają się pierwsze przymrozki to znaczy, że nadszedł czas na zbieranie owoców pigwy z krzaka :) A taka nalewka z pigwy, gdy za oknem zima, to niebo w gębie :)
Szczerze mówiąc, nie należę do koneserów alkoholu i z powodzeniem obywam się bez niego, poza jednym wyjątkiem, a jest nim nalewka z pigwy z rumem. Odkąd opanowałam sztukę przyrządzania nalewki z pigwy z rumem, moi goście zawsze o nią pytają. Nie pozostaje mi nic innego jak przystąpić do przygotowania pysznej nalewki pigwowej na najbliższą zimę!
Nalewka z pigwy z miodem należy do moich ulubionych trunków. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale jako baza nalewki są doskonałe. Cierpki smak pigwy złagodzony przez miód sprawia, że nalewka z pigwy z miodem jest godna uwagi!
Od jakiegoś czasu ćwiczę się w sztuce przyrządzania nalewek. Dzisiaj podzielę się z wami przepisemna tradycyjną nalewkę z pigwy. Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. To właśnie od nalewki z pigwy rozpocząłem moją przygodę z tym trunkiem.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze gołąbki są ze starej kapusty. Ja najlepiej lubię gołąbki z młodej kapusty. Są mięciutkie i smaczniejsze. Polecam.
To zupa pomidorowa idealna dla dzieci. Bardzo delikatna, dzięki temu, że zamiast koncentratu pomidorowego używamy 100% soku pomidorowego (ale nie ostrego:). Troszkę czasochłonne jest gotowanie wywaru ale dzięki temu zupa pomidorowa ma zdecydowanie lepszy smak, więc warto.
Jeszcze niedawno uszka do barszczu wigilijnego były dla mnie nieodkrytą tajemnicą. Moja teściowa przekonała mnie, że to nic trudnego! Teraz to ja jestem specjalistką od uszek do wigilijnego barszczu. Spróbuj uszek do barszczu wigilijnego mojej teściowej!
Lekko kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. U mnie, nie wiem czemu, najczęściej robimy ją w poniedziałki:) Jeśli chcemy aby nasza zupa ogórkowa była bardziej kwaskowa możemy dodać więcej soku z kiszonych ogórków. Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków jest warta wypróbowania.
W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!
Przyznaję, że długo nie mogłam się przekonać do tatara. Tatar z polędwicy wołowej był dla mnie daniem do odkrycia. Kiedy jednak spróbowałam dobrego tatara z polędwicy wołowej nie tylko chętnie po niego sięgam, ale przygotowuję go również sama. Oto tatar z polędwicy wołowej, który je się u mnie w domu.
Taką galaretę przyrządzała moja babcia, mama, a teraz ja dla swojej rodziny. Galareta doskonale smakuje z octem lub chrzanem. Przepis na galaretę wykorzystuję na święta i nie tylko.
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!