Polędwiczki wieprzowe duszone w winie

Polędwiczki wieprzowe duszone w winie

Ocena: ★

54 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wieprzowina nie jest ulubionym mięsem dietetyków ze względu na sporą zawartość tłuszczu; jednak polędwiczki wieprzowe nie zawierają tak dużych ilości tłuszczu, jak pozostałe części tuszy. Polędwiczki wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka przy stosunkowo małej zawartości tłuszczu i dlatego są uważane za najzdrowszą część tuszy wieprzowej! Równocześnie polędwiczki wieprzowe duszone w winie są kruche i soczyste! Palce lizać!

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa (chuda) 1 mała sztuka
  • Bulion 1 litr
  • Cebula 1 mała
  • Białe wino 500 ml
  • Majeranek 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek/olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na polędwiczki wieprzowe w białym winie:

  1. Polędwice oczyścić i umyć pod bieżącą wodą
  2. Posiekać cebulę
  3. Oczyszczoną polędwiczkę obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron
  4. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek
  5. Chwilę smażyć razem i zalać winem oraz bulionem
  6. Dodać majeranek
  7. Dusić aż polędwiczka będzie miękka

Smacznego:)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy