Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki w sosie serowym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

soczyste mięso w sosie serowym z dodatkoiem warzyw sezonowych

Składniki:

·       1 Polędwiczka wieprzowa

·       Sól

·       Pieprz

·       Oregano

·       Olej do smażenia

·       brokuł

·       50 dag fasolki szparagowej

·       ½ opakowania marchewki mini  mrożonej

·       50 dag  ziemniaków

·       Przyprawa do ziemniaków

·       2 łyżki masła

·       2 łyżki mąki pszennej

·       2 szk. mleka

·       Żółtko

·       15 dag sera żółtego

·       Sól

·       Pieprz

·       Oregano

·       Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.   Kroimy mięso w plastry i lekko rozbijamy.

2.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.

3.   Obieramy ziemniaki, kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.

4.   Po ugotowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą i zapiekamy do chwili zarumienienia.

5.   Warzywa gotujemy w osolonej wodzie.

6.   Upieczone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

7.   Na ziemniaki układamy mięso.

8.   Na mięso ugotowane warzywa.

9.   Masło rozpuszczamy w małym garnku.

10.      Do masła dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy.

11.      Wlewamy 1 ½ mleka a w pozostałej ½ szk. mleka roztrzepujemy jajko.

12.      Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i wkładamy do garnka z mlekiem, gotujemy.

13.      Doprawiamy gałką, pieprzem.

14.      Wlewamy mleko z żółtkiem, chwilę gotujemy.

15.      Sosem polewamy zapiekankę.

16.      Zapiekamy 30 minut w 180˚C.

17.      Zapiekanka gotowa. Smacznego.

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy