Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

print Drukuj
Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

8 ocen

Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z jakim jest podawany, ostrego i dość mocno paprykowego. Ja polecam placek po węgiersku z gulaszem prawie bez sosu mięsnego, za to z dodatkiem sosu czosnkowego. Czysta rozpusta.

składniki
  • na gulasz:
  • 70 dag wieprzowiny od szynki (lub biodrówka)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 8 ogórków kiszonych
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • na placki ziemniaczane:
  • 2 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • na sos czosnkowy:
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
sposób przygotowania

Placek po węgiersku według mojego przepisu robi się tak:

 

  1. Wypłukane mięso pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany na patelni olej.
  2. Następnie dodawaj kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone w kostkę ogórki kiszone (te dopiero po 15 minutach duszenia mięsa). Wrzuć przyprawy, sól i pieprz, zalej bulionem i duś mięso ok. 30 minut.
  3. W tym czasie utrzyj wszystkie ziemniaki na tarce (jeśli będą zbyt wodniste odciśnij trochę soku), dodaj jajko, mąkę, przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż na oleju duże placki o średnicy 25-30cm.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Smaż każdy placek z obydwu stron.
  5. Placki osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do przestygnięcia. Każdy placek faszeruj farszem mięsnym i złóż na połówki.
  6. Przed podaniem placki najlepiej przygrzać w piekarniku w temperaturze 180 stopni, wówczas będą chrupiące.
  7. Każdy  placek po węgiersku polewamy obficie sosem czosnkowym (śmietana wymieszana z przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

 

Jeden taki  placek po węgiersku i nie jesteś głodny przynajmniej do następnego dnia.
Smacznego.

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!