Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

Placek  po węgiersku z sosem czosnkowym

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z jakim jest podawany, ostrego i dość mocno paprykowego. Ja polecam placek po węgiersku z gulaszem prawie bez sosu mięsnego, za to z dodatkiem sosu czosnkowego. Czysta rozpusta.

Składniki:

  • na gulasz:
  • 70 dag wieprzowiny od szynki (lub biodrówka)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 8 ogórków kiszonych
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • na placki ziemniaczane:
  • 2 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • na sos czosnkowy:
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku według mojego przepisu robi się tak:

 

  1. Wypłukane mięso pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany na patelni olej.
  2. Następnie dodawaj kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone w kostkę ogórki kiszone (te dopiero po 15 minutach duszenia mięsa). Wrzuć przyprawy, sól i pieprz, zalej bulionem i duś mięso ok. 30 minut.
  3. W tym czasie utrzyj wszystkie ziemniaki na tarce (jeśli będą zbyt wodniste odciśnij trochę soku), dodaj jajko, mąkę, przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż na oleju duże placki o średnicy 25-30cm.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Smaż każdy placek z obydwu stron.
  5. Placki osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do przestygnięcia. Każdy placek faszeruj farszem mięsnym i złóż na połówki.
  6. Przed podaniem placki najlepiej przygrzać w piekarniku w temperaturze 180 stopni, wówczas będą chrupiące.
  7. Każdy  placek po węgiersku polewamy obficie sosem czosnkowym (śmietana wymieszana z przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

 

Jeden taki  placek po węgiersku i nie jesteś głodny przynajmniej do następnego dnia.
Smacznego.

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy