Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

print Drukuj
Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

8 ocen

Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z jakim jest podawany, ostrego i dość mocno paprykowego. Ja polecam placek po węgiersku z gulaszem prawie bez sosu mięsnego, za to z dodatkiem sosu czosnkowego. Czysta rozpusta.

składniki
  • na gulasz:
  • 70 dag wieprzowiny od szynki (lub biodrówka)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 8 ogórków kiszonych
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • na placki ziemniaczane:
  • 2 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • na sos czosnkowy:
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
sposób przygotowania

Placek po węgiersku według mojego przepisu robi się tak:

 

  1. Wypłukane mięso pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany na patelni olej.
  2. Następnie dodawaj kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone w kostkę ogórki kiszone (te dopiero po 15 minutach duszenia mięsa). Wrzuć przyprawy, sól i pieprz, zalej bulionem i duś mięso ok. 30 minut.
  3. W tym czasie utrzyj wszystkie ziemniaki na tarce (jeśli będą zbyt wodniste odciśnij trochę soku), dodaj jajko, mąkę, przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż na oleju duże placki o średnicy 25-30cm.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Smaż każdy placek z obydwu stron.
  5. Placki osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do przestygnięcia. Każdy placek faszeruj farszem mięsnym i złóż na połówki.
  6. Przed podaniem placki najlepiej przygrzać w piekarniku w temperaturze 180 stopni, wówczas będą chrupiące.
  7. Każdy  placek po węgiersku polewamy obficie sosem czosnkowym (śmietana wymieszana z przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

 

Jeden taki  placek po węgiersku i nie jesteś głodny przynajmniej do następnego dnia.
Smacznego.

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!