Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

print Drukuj
Placek po węgiersku z sosem czosnkowym

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

8 ocen

Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z jakim jest podawany, ostrego i dość mocno paprykowego. Ja polecam placek po węgiersku z gulaszem prawie bez sosu mięsnego, za to z dodatkiem sosu czosnkowego. Czysta rozpusta.

składniki
  • na gulasz:
  • 70 dag wieprzowiny od szynki (lub biodrówka)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 8 ogórków kiszonych
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • na placki ziemniaczane:
  • 2 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • na sos czosnkowy:
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
sposób przygotowania

Placek po węgiersku według mojego przepisu robi się tak:

 

  1. Wypłukane mięso pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany na patelni olej.
  2. Następnie dodawaj kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone w kostkę ogórki kiszone (te dopiero po 15 minutach duszenia mięsa). Wrzuć przyprawy, sól i pieprz, zalej bulionem i duś mięso ok. 30 minut.
  3. W tym czasie utrzyj wszystkie ziemniaki na tarce (jeśli będą zbyt wodniste odciśnij trochę soku), dodaj jajko, mąkę, przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż na oleju duże placki o średnicy 25-30cm.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Smaż każdy placek z obydwu stron.
  5. Placki osusz ręcznikiem papierowym i odstaw do przestygnięcia. Każdy placek faszeruj farszem mięsnym i złóż na połówki.
  6. Przed podaniem placki najlepiej przygrzać w piekarniku w temperaturze 180 stopni, wówczas będą chrupiące.
  7. Każdy  placek po węgiersku polewamy obficie sosem czosnkowym (śmietana wymieszana z przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

 

Jeden taki  placek po węgiersku i nie jesteś głodny przynajmniej do następnego dnia.
Smacznego.

Ocena:
3.7
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!