Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Ulubiony placek po węgiersku

print Drukuj
Ulubiony placek po węgiersku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.9

8 ocen

Placek po węgiersku można przygotować na wiele sposobów. Każdy zapewne jest inny, ale pewnie tak samo dobry. Czasem wystarczy dodać nową przyprawę, jakiś nowy składnik i już powstaje niby to samo danie, aczkolwiek o innym smaku. Mój ulubiony przepis na placek po węgiersku nie jest skomplikowany. Polecam!

składniki
  • Składniki na nadzienie:
  • 0,5kg wołowiny miękkiej 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 6 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę (odciśniętych z nadmiaru kwasu)
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • olej
  • Składniki na placki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos czosnkowy:
  • duża śmietana 18% 
  • rozgniecione w prasce 2 ząbki czosnku
sposób przygotowania

Placek po węgiersku:

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy: jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe ciasto na placki nakładamy na rozgrzany na patelni olej chochlą i smażymy na rumiano na obie strony.
  2. Gotowe placki studzimy.
  3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do placków. Wołowinę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem (nie solimy). Jak zacznie być delikatnie miękkawa (po 30 minutach) dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cebulę, paprykę i ogórki.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i odrobiną sproszkowanego ziela angielskiego. Dusimy jeszcze jakieś 15 minut i gotowe.
  5. Każdy placek nadziewamy farszem i składamy na pół i przed podaniem zapiekamy w piekarniku nastawionym na termoobieg (będą chrupiące).
  6. Przed podaniem na stół polewamy placek po węgiersku sosem czosnkowym.

Placek po węgiersku pyszny i gotowy do jedzenia.

Smacznego

Ocena:
3.9
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!