Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak dla mnie placki po węgiersku, to jedno z najpopularniejszych dań zamawianych poza domem. Nie mam na to badań oczywiście, ale wszędzie placki po węgiersku w każdej knajpie (nie w kebabie!) można dostać. Warto zrobić placki po węgiersku w domu, bo przepis na placek po węgiersku to nie fizyka kwantowa :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 20 dkg żółtego sera do 
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • liść laurowy
  • pieprz cayenne
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku robię tak:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu z mięsem. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
  2. Usmażone mięso włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, pieprz, pieprz cayenne i gotować na małym gazie. Po kwadransie posolić.
  3. Usmażyć pokrojoną paprykę i cebulę, ok. 5-6 minut. Dodać do mięsa. Zamieszać i dusić ok. 15 minut.
  4. Mąkę wymieszać z dwiema szklankami wody i dodać do wywaru.
  5. Jak mamy już sos, to teraz przepis na placki ziemniaczane. Zetrzeć ziemniaki na tarce, dodać jajko, posolić, popieprzyć, dodać makę, wymieszać.
  6. Smażyć placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  8. Na placki nakładamy sos i mamy pyszne placki po węgiersku.

Smacznego!

Autor: Rafa

Polecamy nasze przepisy