Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Placki po węgiersku

print Drukuj
Placki po węgiersku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.4

20 ocen

Jak dla mnie placki po węgiersku, to jedno z najpopularniejszych dań zamawianych poza domem. Nie mam na to badań oczywiście, ale wszędzie placki po węgiersku w każdej knajpie (nie w kebabie!) można dostać. Warto zrobić placki po węgiersku w domu, bo przepis na placek po węgiersku to nie fizyka kwantowa :)

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 20 dkg żółtego sera do 
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • liść laurowy
  • pieprz cayenne
  • olej
  • sól
sposób przygotowania

Placki po węgiersku robię tak:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu z mięsem. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
  2. Usmażone mięso włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy, pieprz, pieprz cayenne i gotować na małym gazie. Po kwadransie posolić.
  3. Usmażyć pokrojoną paprykę i cebulę, ok. 5-6 minut. Dodać do mięsa. Zamieszać i dusić ok. 15 minut.
  4. Mąkę wymieszać z dwiema szklankami wody i dodać do wywaru.
  5. Jak mamy już sos, to teraz przepis na placki ziemniaczane. Zetrzeć ziemniaki na tarce, dodać jajko, posolić, popieprzyć, dodać makę, wymieszać.
  6. Smażyć placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  8. Na placki nakładamy sos i mamy pyszne placki po węgiersku.

Smacznego!

Ocena:
3.4
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!