Placek po Cygańsku

Placek po Cygańsku

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Potrawa trochę wymaga pracy ale naprawdo warto.

Składniki:

Ziemniaczane ciasto:

·         50 dag. ziemniaków

·         1 jajko całe

·         Sól

 

Farsz gulaszowy:

·         50 dag. łopatki wieprzowej

·         Trochę  papryki konserwowej

·         1 puszka kukurydzy

·         50 dag. pieczarek

·         1 FIX – gulasz węgierski Knorr

·         Sól

·          olej

·         Chili

 

Sposób przygotowania:

Sposób wykonania - farsz

1.       Robimy  najpierw farsz.

2.       Łopatkę obieramy z błonek ,kroimy  w kostkę, solimy i przesmażamy na oleju.

3.       Pieczarki kroimy w kostkę, solimy, obsmażamy, dokładamy do mięsa.

4.       Paprykę kroimy w paseczki i wraz z kukurydzą również dodajemy do gulaszu.

5.       Gdy mięso jest już dobre dodajemy FIX i odrobine chili w zależności od tego jaką ostrą lubicie potrawę.

 

 

Sposób wykonania- placek ziemniaczany

 

1.         Obrane ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach.

2.         Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę.

3.         Wszystkie składniki mieszamy razem.

4.         Wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placki ( ja wolę    mniejsze ale można też jeden duży placek który później składamy na połowę).

 

 

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy