Ziemniaczane ciasto:
· 50 dag. ziemniaków
· 1 jajko całe
· Sól
Farsz gulaszowy:
· 50 dag. łopatki wieprzowej
· Trochę papryki konserwowej
· 1 puszka kukurydzy
· 50 dag. pieczarek
· 1 FIX – gulasz węgierski Knorr
· Sól
· olej
· Chili
Sposób wykonania - farsz
1. Robimy najpierw farsz.
2. Łopatkę obieramy z błonek ,kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oleju.
3. Pieczarki kroimy w kostkę, solimy, obsmażamy, dokładamy do mięsa.
4. Paprykę kroimy w paseczki i wraz z kukurydzą również dodajemy do gulaszu.
5. Gdy mięso jest już dobre dodajemy FIX i odrobine chili w zależności od tego jaką ostrą lubicie potrawę.
Sposób wykonania- placek ziemniaczany
1. Obrane ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach.
2. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy razem.
4. Wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placki ( ja wolę mniejsze ale można też jeden duży placek który później składamy na połowę).
Tradycyjny placek po węgiersku
Przepis na placek po węgiersku
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu