Warzywa zapiekane na cieście
Cebulowe krążki
Są doskonale do wytrywanego wina i piwa, można je też ułożyć na zielonej sałatcie i podawać jako dodatek do mięsa i ryby.
Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.
Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.
Bigos
Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.
Bogracz
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier". Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Kurczak w panierce
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Caldo verde
Caldo verde, zielona zupa z kuchni portugalskiej - przepis na pyszną zupę od Jana Kuronia. Polecamy!
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa z ziemniaków smażona na tłuszczu - tyle opis placków ziemniaczanych :) Jednak to mało, bo placki ziemniaczane to przede wszystkim smak i prostota. Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę banalny, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Dla mnie placki ziemniaczane to super danie, a oto mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.
Mleko roślinne
Mleko migdałowe zawiera mielone migdały i wodę . W porównaniu z mlekiem ryżowym czy z ziaren soi, mleko migdałowe zawiera więcej witamin i minerałów. Równocześnie mleko migdałowe jest uważane za najsmaczniejsze mleko roślinne. Przygotowane według tego przepisu mleko migdałowe można przechowywać w lodówce około dwóch dni :)
Spaghetti bolognese
Przepis na spaghetti bolognese przywiozłam z Włoch i chociaż to bardzo znane tam danie, każda gospodyni pilnie strzeże swojego sposobu na pyszne spaghetti bolognese. Odkąd spróbowałam je ugotować po powrocie do Polski, spaghetti bolognese to ulubione danie moich domowników!
Tapenada
Tapenada wywodząca się z Prowansji to potrawa zaliczana do kuchni śródziemnomorskiej ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy, orzeźwiający z nutą czosnku. Chrupiące grzanki z tapenadą z zielonych oliwek polecam na wytrawny podwieczorek czy lekką kolację. Zastosowań tapenady z zielonych oliwek jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto! Polecam :)
Sałatka caprese
Sałatka caprese to włoska przystawka, która szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Sałatka caprese z mozarellą mini jest równie pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje delikatnym smakiem. Moja wersja sałatki caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam :)
Sos beszamelowy
Beszamel - Sos beszamelowy to sos z długą historią. Nazwa pochodzi od nazwiska rzekomego wynalazcy Louisa de Béchameil, który wymyślił sos beszamelowy na dworze Ludwika XIV. A dziś możemy w każdej kuchni rozkoszować się smakiem pysznego sosu, jakim jest sos beszamelowy. Przepis na sos beszamelowy jest banalny, więc do dzieła! Beszamel czeka! Oto jak zrobić beszamel :)
Stek wołowy
Dla prawdziwego mężczyzny polecam przepis na stek wołowy z antrykota. Pamiętajcie kobiety krwisty i dobrze przyprawiony stek wołowy sprawi, że wasz facet zrobi dla was wszystko, no może prawie wszystko...
Potrawka
Sprawdzony przepis na potrawkę. Moja potrawka to szybkie i pożywne danie, lekko pikantne i zdrowe.
Ziemniaczane kulki
Kulki ziemniaczane to idealny dodatek do dań miesnych i surówek! Polecam przepis na kulki ziemniaczane, które bardzo dobrze zastępują frytki.
Schab duszony
Pyszne i bardzo kruche mięso w aromatycznym sosie, wprost rozpływające się w ustach. Można podać je z ziemniaczkami lub makaronem. Pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Polecam.
naleśnik
Takie naleśniki z pieczarkami i serem żółtym mogą być pomysłem na bezmięsny obiad. Są bardzo smaczne i syte. Nie wymagają dużo pracy, a mamy fajny obiad.
Makaronowa sałatka
Sprawdzony przepis na sałatkę makaronową. Z nadmiaru makaronu robię pyszną sałatkę z piersią kurczaka i jajkiem - smakuje wspaniale.
tarta z warzywami
Taka tarta, na bardzo mięciutkim cieście twarogowo-olejowym, to bardzo pyszna przekąska lub ciepła kolacja. Polecam przepis na tartę pomidorową
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!