Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pierogi ruskie są bardzo smaczne, a przepis na pierogi ruskie to nie fizyka jądrowa :) I pasują na stół cały rok, po prostu same zalety. Także ruskie podali!
Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
Przepis na słodkie pierniczki świąteczne odziedziczyłam po mamie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Pierniczki świąteczne są aromatyczne, pachnące i doskonale się przechowują. Słodkie pierniczki tak bardzo smakują mojej rodzinie, że zdarza mi się przygotować większą porcję i … ukryć ich trochę na okres poświąteczny!
Ile osób, tyle preferencji co do pizzy. Trudno jednak zrobić ulubioną pizzę nie wiedząc jak przyrządzić podstawowe ciasto na pizzę. Jeżeli opanujesz podstawowy przepis na ciasto do pizzy - jesteś w domu. Kiedy poznasz dokładnie działanie twojego piekarnika, przygotowanie ciasta do pizzy będzie bardzo proste!
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Piernik to zaraz po makowcu najbardziej świąteczne ciasto - zazwyczaj pojawia się na naszych stołach właśnie w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczny piernik razowy powstał ponieważ chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy! Świąteczny piernik razowy jest pełen zdrowych i odżywczych bakalii, które nadają piernikowi naturalnej zdrowej słodkości - pycha!
Jajka faszerowane to proste i smaczne danie, które gości na wielu stołach. Jajka faszerowane z chrzanem i cebulą robię dosyć często. Nie wymaga to ode mnie specjalnych przygotowań, bo jajka faszerowane z chrzanem i cebulą mogę zrobić przygotowując obiad, czy kolację. Polecam!
Nie ukrywam, że bardzo uwielbiam awokado, jest ono pyszne i bardzo zdrowe, najczęściej przygotowuję z niego pasty. Ale tym razem skusiłam się na pieczone z jajkiem, do tego przygotowałam aromatyczne ziołowe i czosnkowe grzanki. Bardzo pysznie pachniało jak piekłam. Ten przepis polecam na szybką przekąskę.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.