Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

print Drukuj
Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.

składniki
  • Ciasto:
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 40 dag selera
  • 40 dag marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 20 dag sera żółtego
  • olej do smażenia
  • półtorej szklanki śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

1. Przygotować warzywa: Warzywa obrać, umyć i osuszyć.

2. Marchewki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę a cebulę w półplasterki.

4. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie dać pozostałe warzywa i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Masa śmietankowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do miski, roztrzepać ze śmietaną, dodać ser żółty, zioła prowansalskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

6. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, wlać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dać sól i olej, zagnieść ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.

8. Przestudzone warzywa dać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. Następnie masę przełożyć na ciasto.

9. Piec około około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia i zapieczenia się farszu.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!