Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.
1. Przygotować warzywa: Warzywa obrać, umyć i osuszyć.
2. Marchewki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę a cebulę w półplasterki.
4. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie dać pozostałe warzywa i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Masa śmietankowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do miski, roztrzepać ze śmietaną, dodać ser żółty, zioła prowansalskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
6. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, wlać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dać sól i olej, zagnieść ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.
8. Przestudzone warzywa dać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. Następnie masę przełożyć na ciasto.
9. Piec około około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia i zapieczenia się farszu.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu