Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 40 dag selera
  • 40 dag marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 20 dag sera żółtego
  • olej do smażenia
  • półtorej szklanki śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Przygotować warzywa: Warzywa obrać, umyć i osuszyć.

2. Marchewki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę a cebulę w półplasterki.

4. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie dać pozostałe warzywa i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Masa śmietankowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do miski, roztrzepać ze śmietaną, dodać ser żółty, zioła prowansalskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

6. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, wlać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dać sól i olej, zagnieść ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.

8. Przestudzone warzywa dać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. Następnie masę przełożyć na ciasto.

9. Piec około około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia i zapieczenia się farszu.

Autor: babeczka35

Polecamy również

cebulowe-krazki

Cebulowe krążki

Są doskonale do wytrywanego wina i piwa, można je też ułożyć na zielonej sałatcie i podawać jako dodatek do mięsa i ryby...
warzywa-zapiekane-na-ciescie-drozdzowym

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-s...

Zobacz więcej przepisów na:

Warzywa zapiekane na cieście

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy