Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 40 dag selera
  • 40 dag marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 20 dag sera żółtego
  • olej do smażenia
  • półtorej szklanki śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Przygotować warzywa: Warzywa obrać, umyć i osuszyć.

2. Marchewki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę a cebulę w półplasterki.

4. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie dać pozostałe warzywa i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Masa śmietankowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do miski, roztrzepać ze śmietaną, dodać ser żółty, zioła prowansalskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

6. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, wlać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dać sól i olej, zagnieść ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.

8. Przestudzone warzywa dać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. Następnie masę przełożyć na ciasto.

9. Piec około około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia i zapieczenia się farszu.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy