Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-serowej. Również ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardzie syte. Dodam też, że ciasto smakuje również na zimno. Polecam.
Składniki:
- Ciasto:
- 2 dag drożdży
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczki soli
- Farsz:
- 40 dag selera
- 40 dag marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 20 dag sera żółtego
- olej do smażenia
- półtorej szklanki śmietany 12 %
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła lub margaryny
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Przygotować warzywa: Warzywa obrać, umyć i osuszyć.
2. Marchewki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę a cebulę w półplasterki.
4. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie dać pozostałe warzywa i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Masa śmietankowa: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do miski, roztrzepać ze śmietaną, dodać ser żółty, zioła prowansalskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
6. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, wlać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dać sól i olej, zagnieść ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do tortownicy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm.
8. Przestudzone warzywa dać do masy śmietankowej, dokładnie wymieszać. Następnie masę przełożyć na ciasto.
9. Piec około około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia i zapieczenia się farszu.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.
Ten przepis sprawdzi się, gdy chcemy przygotować bezmięsny syty obiad. Dużą ilość warzyw zapiekłam w masie śmietankowo-s...Cebulowe krążki
Są doskonale do wytrywanego wina i piwa, można je też ułożyć na zielonej sałatcie i podawać jako dodatek do mięsa i ryby...Zobacz więcej przepisów na: