Cebulowe krążki

Cebulowe krążki

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Są doskonale do wytrywanego wina i piwa, można je też ułożyć na zielonej sałatcie i podawać jako dodatek do mięsa i ryby.

Składniki:

4 cebule

1 jajko

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej

4 łyżki mąki

sól

biały pieprz

olej do głęboloego smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebule obrać, pokroić w grube plasterki, podzielić na krążki, odstawić na 15 min w chłodne miejsce.

2. Jajko wymieszać z mlekiem, wodą mineralną, mąką, solą i pieprzem, zmiksować, odstawić na 15 min.

3. W rondlu rozgrzać olej, na widelec nadziewać krążki, maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz, wyjmować, kiedy się zrumienią.

4. Układać na bibule, aby ściekł nadmiar tłuszczu. 

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy