Tradycyjny placek po węgiersku

Tradycyjny placek po węgiersku

Ocena:

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Nie ma to jak poczciwa tradycja, czy to w życiu, czy to w kuchni. Tradycyjny placek po węgiersku też jest najlepszy i nie ma sobie równych. Placek po węgiersku, jego odmian jest tyle ilu kucharzy. Każdy coś dorzuci. Ale tradycja jest niezłomna i placek po węgiersku przygotowany w tradycyjny sposób to jest to!

Składniki:

  • 1 kg sporych ziemniaków
  • 1cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • Farsz do placków:
  • 30 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki chili

Sposób przygotowania:

Oto przepis na tradycyjny placek po węgiersku:

  1. Cebulę i ziemniaki obieram i ścieram na tarce. Dodaję jajko, sól, pieprz do smaku i obie mąki.
  2. Wszystko dokładnie mieszam i smażę placki na patelni na oleju.
  3. Na patelni dusimy wszystkie składniki na farsz z dodatkiem przypraw przez ok. 30 minut podlewając wodą.
  4. Gotowe placki nadziewamy farszem, składamy na połówki i placek po węgiersku gotowy do zjedzenia. Można zapiec w piekarniku, gdy ktoś lubi i ma czas. Mozna, jak na zdjęciu, sos obok placka wyłozyć.
  5. Najlepiej placek po węgiersku smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego (kubek jogurtu naturalnego + ząbek czosnku)

Smacznego

Autor: Inez

Polecamy nasze przepisy