Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Ocena: ★

36 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pieczona karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Pieczona karkówka to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. A że domownicy też za nią przepadają, przyrządzam ją bardzo często.

Składniki:

  • Karkówka wieprzowa 1-1,5 kg
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Olej – 4 łyżki
  • Zioła prowansalskie – 2 łyżki
  • Pieprz
  • Sól
  • Odrobina mieszanki przypraw do mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Mięso trzeba odpowiednio przygotować dzień przed planowanym wypiekiem. Karkówkę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Do naczynia wlewamy olej, posiekane ząbki czosnku i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Przed wypiekiem wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Dolewamy ćwierć szklanki wody.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni C. Karkówkę pieczemy minimum jedną godzinę.
  4. Po tym czasie ja zwykle już pilnuję, żeby wypiek zbytnio nie wysechł. Jeśli trzeba przedłużam czas pieczenia o dodatkowe piętnaście minut.

Pieczona karkówka gotowa.

Smacznego!

Autor: Wojtek

Polecamy nasze przepisy