Soczysta pieczona karkówka

Soczysta pieczona karkówka

Ocena: ★

48 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pieczona karkówka to idealny pomysł, gdy szybko chcemy przyrządzić obiad i zależy nam, żeby to było coś mięsnego. Przepis na pieczoną karkówkę jest bardzo prosty. Nie wymaga skomplikowanych składników. Każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem pieczonej karkówki.

Składniki:

  • Karkówka pokrojona w 1,5 cm plastry
  • Papryka ostra mielona
  • Czosnek
  • Papryka słodka mielona
  • Pieprz czarny
  • Rozmaryn
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Sól
  • Olej

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka - sposób przygotowania:

  1. Mięso należy delikatnie rozbić. Wtedy będzie bardziej kruche po upieczeniu.
  2. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do naczynia wlewamy kilka łyżek oleju i wsypujemy przyprawy. Trzeba to zrobić intuicyjnie. Dla mniej wprawnych podam, że można sypać ok. 1 łyżeczki. Ostrej papryki nieco mniej. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry mięsa. Najlepiej na kilka godzin wstawić wtedy karkówkę do lodówki. Przesiąknie wtedy aromatem przypraw i będzie znacznie lepsza.
  3. Resztki marynaty wlewamy do naczynia w którym będziemy piec. Jeśli nic nie zostało, naczynie należy nasmarować olejem.
  4. Układamy w nim plastry karkówki i przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wkładamy naczynie z mięsem. Pieczemy około godziny.

Pieczona karkówka smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno tez można zjeść na drugi dzień.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy