Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Zdrowotne walory surówki z czerwonej kapusty z ogórkiem są niezaprzeczalne!!! Swój kolor, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Zmiatają one wolne rodniki, które powodują starzenie się naszej skóry ale także całego organizmu!!! To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca.
W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)
Jeśli szukacie niewielkiego dania, które można podać najmłodszym, to polecam orzechowepaluszki rybne. Miękki środek, a na zewnątrz chrupiąca warstwa orzechów - niebo w gębie! Zamiast w orzechach paluszki rybne można oczywiście klasycznie panierować w tartej bułce, ale w wersji orzechowej, paluszki rybne naprawdę świetnie smakują.
Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.
Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.
Przepis na sos pieczarkowy jest prosty, a gdy do sosu pieczarkowego dołożymy makaron oraz kurczaka to mamy pyszne, szybkie danie bardzo dobre na obiad :)
Majówka wprawdzie za nami, ale sezon grillowy dopiero się zaczyna, więc przepisy na grilla będa popularne. Polecam, oprócz typowego mięsiwa i kiełbasy, przygotować jarzyny na grilla. Są wyśmienite same w sobie i stanowią doskonały dodatek do mięsa, np. zamiast ciężkich sałatek. Zmieniajmy nasze mięsne przyzwyczajenia na jarzynowe - zdrowsze i mniej kaloryczne.
Pyszny dodatek do obiadu, przede wszystkim do róznego rodzaju mięs, najpopularniejsze to oczywiście mielone z buraczkami. Z dodatkiem smalcu, dzięki któremu buraczki nabierają swojego "smaczku". Zapraszam do spróbowania!
Pyzy drożdżowe na parze czyli pampuchy - pyszne pampuchy można zjeść np. z sosem czy też użyć do obiadu zamiast ziemniaków. Polecam przepis na pyzy drożdżowe na parze, przepis na pampuchy.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!