Gdy chcemy cofnąć się w czasy dzieciństwa, to warto wtedy sięgnąć po sprawdzony przepis na pyzy z mięsem. Tak jest przynajmniej w moim przypadku. Pyzy z mięsem mojej Babci, jeszcze ciepłe, wyjęte przed chwilą z garnka same rozpływały się w ustach. Wspomnień czar :) Także polecam sprawdzony przepis na pyzy z mięsem.
Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Sałatka grecka to moja ulubiona sałatka. Sprawdzony przepis na sałatkę grecką wykorzystuję od lat i nigdy się nie zawiodłam. Sałatka grecka plus dania z grilla to po prostu idealny wiosenno- letni zestaw. Sałatka grecka poza tym, że smaczna to bardzo proste danie i każdy może wykorzystać mój sprawdzony przepis na sałatkę grecką i przygotować ja w domu.
Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...
Przepis na pałki z kurczaka z miodem i żurawiną. Żurawina w połączeniu z miodem nadaje tej potrawie oryginalny smak i mile łaskocze podniebienie. Podajemy z ziemniakami , sałatą i pomidorami lub mizerią.
Jak zrobić knedle z truskawkami? Oto sprawdzony przepis na knedle z truskawkami, które smakują doskonale polane masełkiem z bułką tartą. Po prostu niebo w gębie!
Bardzo syta zupka warzywna z liściem kalarepy, z dodatkiem kaszy pęczak, która jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, a oprócz tego ma wiele składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy i minerały.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.