Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pasztet z soczewicy

print Drukuj
Pasztet z soczewicy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
4.4

8 ocen

Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzywa do kanapki wcale nie muszą się ograniczać do plasterka pomidora - zarówno warzywne pasty jak i pasztety wegetariańskie znakomicie urozmaicają jadłospis. Koniecznie wypróbujcie przepis na pasztet z soczewicy!

składniki
  • Kasza jaglana 100g
  • Soczewica (żółta) 50g
  • Marchew 2 sztuki
  • Buraki 2 sztuki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Musztarda 2 łyżeczki
  • Suszone pomidory (bez zalewy) kilka sztuk
  • Przyprawy: gałka muszktołowa, czarny pieprz, kurkuma
sposób przygotowania

A teraz przepis na pasztet z soczewicy

  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości
  2. Buraki umyć, upiec lub ugotować w łupinie, a następnie obrać i dokładnie zmiksować
  3. Suszone pomidory zalać odrobiną wrzątku - pozostawić na czas przygotowania buraków
  4. Wymieszać łyżka z kaszą jaglaną, dodać odsączone pomidory
  5. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej olejem rzepakowym
  6. Soczewicę namoczyć (przez 2 godziny) i ugotować
  7. Marchewki obrać, ugotować
  8. Następnie zmiksować dokładnie soczewicę i marchew
  9. Wymieszać z, mąką, musztardą, kurkumą, pieprzem i gałką muszkatołową
  10. Do formy wyłożyć kolejną warstwę i całość piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni

 Pasztet polecam do kanapek!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!