Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzywa do kanapki wcale nie muszą się ograniczać do plasterka pomidora - zarówno warzywne pasty jak i pasztety wegetariańskie znakomicie urozmaicają jadłospis. Koniecznie wypróbujcie przepis na pasztet z soczewicy!

Składniki:

  • Kasza jaglana 100g
  • Soczewica (żółta) 50g
  • Marchew 2 sztuki
  • Buraki 2 sztuki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Musztarda 2 łyżeczki
  • Suszone pomidory (bez zalewy) kilka sztuk
  • Przyprawy: gałka muszktołowa, czarny pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na pasztet z soczewicy:

  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości
  2. Buraki umyć, upiec lub ugotować w łupinie, a następnie obrać i dokładnie zmiksować
  3. Suszone pomidory zalać odrobiną wrzątku - pozostawić na czas przygotowania buraków
  4. Wymieszać łyżka z kaszą jaglaną, dodać odsączone pomidory
  5. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej olejem rzepakowym
  6. Soczewicę namoczyć (przez 2 godziny) i ugotować
  7. Marchewki obrać, ugotować
  8. Następnie zmiksować dokładnie soczewicę i marchew
  9. Wymieszać z, mąką, musztardą, kurkumą, pieprzem i gałką muszkatołową
  10. Do formy wyłożyć kolejną warstwę i całość piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni

 Pasztet polecam do kanapek!

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy