Pełnoziarniste pieczone pączki

Pełnoziarniste pieczone pączki

Ocena: ★

38 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jeden pełnoziarnisty pieczony pączek to 174 kcal; zawiera niecałą łyżeczkę tłuszczu i aż 4 gram błonnika pokarmowego. Dla porównania tradycyjne pączki zawierają ponad 300 kcal, 3 razy więcej tłuszczu i 2 razy więcej cukru.... Bardziej po ludzku oznacza to tyle, że takiego pełnoziarnistego pieczonego pączka bez wyrzutów sumienia można spałaszować w tłusty czwartek. I już nigdy więcej nikt nie będzie się nad Tobą litował tego dnia!

Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista 2 szklanki
  • Drożdże instant 1 opakowanie
  • Cukier trzcinowy 1/3 szklanki
  • Sól morska szczypta
  • Jajko 1 sztuka
  • Mleko 1,5% 1/2 szklanki
  • Nadzienie: powidła śliwkowe
  • Cukier puder do obsypania pączków

Sposób przygotowania:

A oto przepis na pełnoziarniste pieczone pączki

  1. Wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól
  2. Następnie należy dodać jajko i mleko
  3. Wyrabiać do momentu uzyskania elastycznej, choć dość lepkiej masy
  4. Zostawić na godzinę pod lnianą ściereczką
  5. Po tym czasie uformować pączki
  6. Ułożyć na blaszce i zostawić na kolejną godzinę
  7. Piec w 190 stopniach przez 15 minut
  8. Gotowe pączki nadziać za pomocą szprycy powidłami śliwkowymi

Dodatkowo pączki można posypać cukrem pudrem  tradycyjnym lub zrobionym z ksylitolu... Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy