Polecamy dzisiaj:

Prosty przepis na pączki

Pączki z dodatkiem ziemniaków

print Drukuj
Pączki z dodatkiem ziemniaków

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne, puchate pączki z dodatkiem ugotowanych i zmielonych ziemniaków, które po usmażeniu są praktycznie nie wyczuwalne, a sprawiają, że pączki dłużej utrzymują swoją świeżość. Co roku wykonuję je właśnie z tego przepisu.

składniki

1/2 kg mąki
200g ugotowanych ziemniaków
30g drożdży świeżych
5 łyżek cukru
100 ml mleka
3 jajka
100 g roztopionego masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka spirytusu

lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny
1 litr oleju

sposób przygotowania

Do malej miseczki wkruszyc drożdże, dolac ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru. Pomieszac za pomocą łyżeczki, odstawic na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.Do miski wsypac przesianą mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią ( u mnie z ziarenkami laski wanilii), wbic jajka oraz dodac ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Na końcu wlac drożdżowy rozczyn i wszystko dokładnie pomieszac.Zagniatac aż powstanie elastyczne ciasto., a nastepnie odstawic w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy mniejsze. Każdą wałkuję bardzo delikatnie na około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinam kółka i odstawiam na 10 minut, aby znowu podrosły.Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Jeżeli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawałek ciasta. Jeżeli będą się pojawiać charakterystyczne bąbelki i ciasto od razu podniesie się na wierzch oleju tzn, że olej jest już gotowy. Jeżeli ciasto opadnie na dno i nie będzie się od razu podnosić tzn, że olej jest jeszcze za zimny. Smażymy pączki z obu stron po około 15-20 sekund. Wyciągnięte z tłuszczu pączki przekładamy od razu na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe polewamy gęstym lukrem oraz opcjonalnie można zetrzeć na ich wierzch troszkę skórki z cytryny.

Tagi: Drożdże
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!