Nalewka z pigwy z rumem

Nalewka z pigwy z rumem

Ocena:

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Szczerze mówiąc, nie należę do koneserów alkoholu i z powodzeniem obywam się bez niego, poza jednym wyjątkiem, a jest nim nalewka z pigwy z rumem. Odkąd opanowałam sztukę przyrządzania nalewki z pigwy z rumem, moi goście zawsze o nią pytają. Nie pozostaje mi nic innego jak przystąpić do przygotowania pysznej nalewki pigwowej na najbliższą zimę!  

Składniki:

  • dojrzałe owoce pigwy - 1 kg
  • cukier - 1 szklanka
  • wódka - 1/2 l
  • rum - 50 ml
  • płynny miód lipowy lub akacjowy -  4 łyżki
  • pomarańcza (skórka i sok) - ½ owocu

 

 

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na nalewka z pigwy z rumem w kilku krokach:

  1. Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy, wkładamy do słoja i zalewamy wódką.
  2. Po 2–3 tygodniach ekstrakt zlewamy i odstawiamy.
  3. Pigwę zasypujemy cukrem, słój zamykamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsamy naczyniem).
  4. Syrop zlewamy i łączymy z ekstraktem, dodajemy miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawiamy znowu na 2 tygodnie.
  5. Nalewkę zlewamy przez sito wyłożone gazą i pozostawiamy do sklarowania.
  6. Nalewka z pigwy powinna dojrzewać 2–3 miesiące.

Nigdy nie zapomnę satysfakcji z pierwszej partii nalewki z pigwy z rumem. Nie dosyć, że miło jest skosztować coś, co przyrządziło się samodzielnie, to można jeszcze zmodyfikować recepturę na przyszłość według naszych upodobań. Nalewka z pigwy to jest to! Polecam gorąco!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy