Złota nalewka z pigwy

Złota nalewka z pigwy

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na nalewkę z pigwy dzisiaj, bo gdy zaczynają się pierwsze przymrozki to znaczy, że nadszedł czas na zbieranie owoców pigwy z krzaka :) A taka nalewka z pigwy, gdy za oknem zima, to niebo w gębie :)

Składniki:

  • pigwa owoce 1 kg
  • wódka czysta 1,5l
  • cukier szklanka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml rumu
  • skórka i sok z połówki pomarańczy

Sposób przygotowania:

Przepis na nalewkę z pigwy w kilku krokach:

  1. Zaczynamy od umycia, wycięcia gniazd z nasionami oraz pokrojenia owoców pigwy.
  2. Następnie wkładamy je do słoja i zalewamy wódką i odstawiamy na 2- 3 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlewamy ekstrakt i odstawiamy, a owoce pigwy zasypujemy cukrem i stawiamy w ciepłym miejscu na tydzień, aż do rozpuszczenia cukru. Trzeba pamiętać, zeby słojem codziennie potrząsać i mieszać. 
  4. Po tygodniu zlewamy syrop i łaczymy z wcześniej zlanym ekstraktem i dodajemy rum, miód, sok oraz skórkę z pomarańczy. Odstawiamy naszą nalewkę z pigwy na dwa tygodnie.
  5. Po tym czasie finalnie zlewamy przez sitko wyłożone gazą nasza nalewkę i odstawiamy na około 3 miesiące.

Mamy pyszną nalewkę z pigwy, pieknie sklarowaną.

I to był przepis na nalewkę z pigwy.

 

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy