Nalewka z pigwy z miodem

Nalewka z pigwy z miodem

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Nalewka z pigwy z miodem należy do moich ulubionych trunków. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale jako baza nalewki są doskonałe. Cierpki smak pigwy złagodzony przez miód sprawia, że nalewka z pigwy z miodem jest godna uwagi!

Składniki:

  • obrane owoce pigwy - 1 kg
  • wódka - 1 l
  • ciemny rum - 50 ml
  • cukier - 1 szklanka
  • miód lipowy - ⅔ szklanki
  • suszony korzeń arcydzięgla - ½ łyżeczki
  • sok i skórka z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania:

Sposób przyrządzenia nalewki z pigwy z miodem:

  1. Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokrój na ósemki.
  2. Zalej litrem wódki, szczelnie zamknij i odstaw na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlej do butelki, a owoce zasyp cukrem na 10 dni.
  3. Codziennie potrząsaj słojem, aby rozpuścił się cukier.
  4. Uzyskany syrop połącz z nalewką, dodaj miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel.
  5. Odstaw ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltruj, rozlej do butelek i pozostaw na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała. Wtedy nalewka z pigwy jest najlepsza.

 

Przygotowanie nalewki z pigwy z miodem wymaga sporo cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Nalewka z pigwy w zimne dni smakuje doskonale! Polecam serdecznie!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy