Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Makowe grzebienie

print Drukuj
Makowe grzebienie

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 29
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na makowe ciasteczka w innej wersji. Polecam taką wersję, bo są to dobre smakołyki dla każdego!

składniki
  • Mak:
  • 12, 5 dag maku
  • 2 białka
  • Olejek migdałowy do smaku
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 5 dag margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 05, szkl mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na makowiec podany w innej formie:

  1. Najpierw robimy ciasto i tak margarynę, żółtka i cukier waniliowy ucieramy do białości mikserem.
  2. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże i dodajemy troszkę mąki pszennej, po czym rozczyn odkładamy do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte drożdże, utartą margarynę i pozostałą mąkę pszenną mieszamy wyrabiając nie za gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Treaz trzeba przygotować mak czyli sparzyć i zmielić go dwa razy. Margarynę roztopić dodać do niej zmielony mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać.
  5. Ciasto rozwałkować i nakładać workiem cukierniczym mak, zwijać jak na paszteciki i odcinać nożem. Rulony ciąć na kawałki i każdy nacinać 2-3 razy w poprzek. Odstawić do wyrośnięcia.
  6. Piec w 180 stopniach do 35 minut. Wychodzi 29 sztuk.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 29
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!