Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Zawijane ciasto z makiem

print Drukuj
Zawijane ciasto z makiem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.8

4 oceny

Sprawdzony przepis na makowiec. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto. Pysznie pachnie i tak samo smakuje. Polecam upiec na podwieczorek. Smacznego:)

składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka maku ( gotowego suchego i zmielonego )
  • cukier do smaku
  • około pół szklanki gorącego mleka
  • olejek migdałowy według uznania 
  • Dodatkowe składniki:
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • mąka tortowa do posypania stolnicy
  • dowolna posypka do dekoracji
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na makowiec w kilku krokach:

Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

  1. Ciasto: Składniki na ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Mak suchy i zmielony mieszam z rodzynkami, następnie zalewam stopniowo gorącym mlekiem, mleka wlewam tyle ile wchłonie mak, następnie daję cukier i olejek według uznania i dokładnie mieszam.
  3. Gotowe ciasto wałkuję na duży prostokąt 25 cm x 36 cm, wykładam nadzienie i roluję jak roladę. Układam na suchej blaszce i piekę do zrumienienia około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
  4. Upieczone ciasto studzę i kroję w plasterki.
  5. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i dekoruje nią ciasto, posypuję posypką i studzę.

Makowiec gotowy.Podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!