Makowiec z jabłkami piekłam pierwszy raz a przepis znalazłam w starym zeszycie. Wyszedł mi bardzo mięciutki i wilgotny. Od dzisiaj mój ulubiony makowiec. Polecam:)
Ciasto:
6 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
40 dag jabłek
20 dag zmielonego suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek kaszy manny
Polewa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
odrobina gorącej wody
Dowolna dekoracja:
kandyzowane owoce
cukrowa posypka
wiórki kokosowe
1. Masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijac po jednym żółtku i ucierać.
2. Następnie dodać mak, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Dokładnie utrzeć.
3. Jabłka umyć, osuszyc i obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do masy i dokładnie utrzeć.
4. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
6. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z blaszki.
7. Polewa: Kakao wymieszać w garnku z cukrem i odrobiną gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka. Dodać masło i chwilę pogotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą cały czas mieszając. polewę zdjąć z ognia i mieszamy aż składniki się połączą, a polewa będzie szklista i gęsta.
8. Polewę rozsmarować na cieście i dowolnie udekorować. Odstawić do zastygnięcia polewy.
9. Po tym czasie ciasto pokroić i podawać. Smacznego.
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi
Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu