Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ucierany makowiec z jabłkami.

print Drukuj
Ucierany makowiec z jabłkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Makowiec z jabłkami piekłam pierwszy raz a przepis znalazłam w starym zeszycie. Wyszedł mi bardzo mięciutki i wilgotny. Od dzisiaj mój ulubiony makowiec. Polecam:)

składniki

Ciasto:

6 jajek

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

40 dag jabłek

20 dag zmielonego suchego maku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek kaszy manny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

 

Dowolna dekoracja:

kandyzowane owoce

cukrowa posypka

wiórki kokosowe

sposób przygotowania

1. Masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijac po jednym żółtku i ucierać.

2. Następnie dodać mak, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Dokładnie utrzeć.

3. Jabłka umyć, osuszyc i obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do masy i dokładnie utrzeć.

4. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.

5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

6. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z blaszki.

7. Polewa: Kakao wymieszać w garnku z cukrem i odrobiną gorącej wody tak żeby powstała gęsta papka. Dodać masło i chwilę pogotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą cały czas mieszając. polewę zdjąć z ognia i mieszamy aż składniki się połączą, a polewa będzie szklista i gęsta.

8. Polewę rozsmarować na cieście i dowolnie udekorować. Odstawić do zastygnięcia polewy.

9. Po tym czasie ciasto pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!