Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

print Drukuj
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.0

2 oceny

Przepis na makowiec. Bardzo słodkie ciasto, dość pracochłonne, ale warto je przygotować chociaż raz. Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi zasmakuje Wam na pewno.

składniki
  • biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • beza z makiem:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 100 g rodzynek (lub innych bakalii)
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • beza kokosowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • krem:
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 6 żółtek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • polewa:
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki zwykłego kakao
  • nasączenie:
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Beza z makiem: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  4. Krem: Budynie rozmieszać w 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń z mąkami i zagotować. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Ma wyjść jednolity, gładki krem.
  5. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem. Bezę z makiem posmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu.
  6. Polewa: Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi gotowe do podania. Smacznego:)

Ocena:
3.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!