Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

print Drukuj
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.0

2 oceny

Przepis na makowiec. Bardzo słodkie ciasto, dość pracochłonne, ale warto je przygotować chociaż raz. Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi zasmakuje Wam na pewno.

składniki
  • biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • beza z makiem:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 100 g rodzynek (lub innych bakalii)
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • beza kokosowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • krem:
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 6 żółtek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • polewa:
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki zwykłego kakao
  • nasączenie:
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Beza z makiem: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  4. Krem: Budynie rozmieszać w 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń z mąkami i zagotować. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Ma wyjść jednolity, gładki krem.
  5. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem. Bezę z makiem posmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu.
  6. Polewa: Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi gotowe do podania. Smacznego:)

Ocena:
3.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!